Γιατί έχουν μειωθεί οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο;

Newsroom L&O 18-12-2020 18:09 Τελευταία ενημέρωση: 18-12-2020 18:11
Γιατί έχουν μειωθεί οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο;
Οι παραβιάσεις έχουν μειωθεί, παρόλα αυτά  συνεχίζονται οι εικονικές αερομαχίες "dog fights"
Αυτές τις ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στους ουρανούς του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα. Έτσι ακόμα και τον Δεκέμβριο, όπου οι περισσότερες χώρες μετρούν θύματα από τον covid 19 και επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τον χαβά τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο "Βηματοδότης". Zητούν αποστρατιωτικοποίηση νησιών και συνεχίζουν την επιθετικότητά τους στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πτήσεις έχουν μειωθεί σε αριθμό και χρόνο παραμονής στο FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπάρχει μεγάλη διαφορά από πέρυσι. Μπορεί οι παραβιάσεις να είναι λιγότερες από πέρυσι τέτοια εποχή αλλά δεν παύουν να δείχνουν την προκλητικότητά τους έναντι της Ελλάδος.

Με εξαίρεση τα ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 που με μια πτήση τους διασχίζοντας το Αιγαίο μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές παραβάσεις και παραβιάσεις, τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν, αλλά με μέτρο. Μόλις προχθές οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, τα μισά από αυτά οπλισμένα, πραγματοποίησαν δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και τρεις εμπλοκές "dog fights".

Οι 'Ελληνες στρατιωτικοί αποδίδουν τη μείωση των παραβιάσεων σε μία σειρά παραγόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του "Βηματοδότη". Στο γεγονός ότι ο Ερντογάν συνέλαβε πολλούς πιλότους F-16 για συμμετοχή στο πραξικόπημα, στην έλλειψη ανταλλακτικών στα μαχητικά τους αεροσκάφη, αλλά και στο γεγονός ότι  παίρνουν μέτρα, αποθηκεύοντας ανταλλακτικά, για το επερχόμενο εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Παρά τη μείωση των παραβιάσεων οι εικονικές αερομαχίες συνεχίζονται: "Στις εικονικές αερομαχίες dog fights, οι Έλληνες χειριστές των F-16 και των Mirage 2000-5, τις «τελειώνουν» γρήγορα με τα τουρκικά, συνήθως να φεύγουν άρον- άρον. Προχθές σε διεθνή χώρο διεξαγόταν άσκηση του ΝΑΤΟ με αεροσκάφη Awacks και πήραν μέρος και τουρκικά οπλισμένα αεροσκάφη. Όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως, αμέσως αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες. Εάν έβλεπε κανείς τις αεροφωτογραφίες από τα «φωτοπολυβόλα» των ελληνικών μαχητικών θα καταλάβαινε ακριβώς τι είχε συμβεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo