Αποζημίωση των μη χορηγούμενων αδειών τους ζητούν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης

Newsroom L&O 18-12-2020 16:09
Αποζημίωση των μη χορηγούμενων αδειών τους ζητούν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης
Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Αίτημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκη για αποζημίωση ημερών των μη ληφθεισών αδειών τους απηύθυναν οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, όταν οι άδειες αυτές δεν χορηγούνται λόγω έκτακτων γεγονότων ή καταστάσεων.

Η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Τα τελευταία χρόνια, η παράταση του χρονικού διαστήματος για τη λήψη των κανονικών αδειών από το αστυνομικό προσωπικό, έχει καταλήξει να είναι μια πάγια τακτική της Ηγεσίας για να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού σε κάθε απρόβλεπτο ή σημαντικό γεγονός υπηρεσιακού ενδιαφέροντος.

Οι έκτακτες ανακύψασες ανάγκες, το μεταναστευτικό ζήτημα και η υγειονομική κρίση, έχουν αλλάξει άρδην τα υπηρεσιακά δεδομένα. Σήμερα, ο Έλληνας Αστυνομικός έχει μετατραπεί σε «παιδί για όλες τις δουλειές», επωμιζόμενος τις περισσότερες αρμοδιότητες, πολλές φορές ακόμα και κατ’ αποκλειστικότητα, σε σχέση με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας και τις υπόλοιπες δημόσιες Υπηρεσίες. Δυστυχώς, όσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια που καταβάλλει, τόσο μικρότερη είναι η αναγνώριση που λαμβάνει από την Πολιτεία.

Πλέον, δεν είναι αυτονόητη ούτε η χορήγηση των κανονικών αδειών εντός των προβλεπομένων χρονικών ορίων, καθώς διατάσσεται η μια παράταση μετά την άλλη και οι οφειλόμενες ημέρες προστίθενται στις αντίστοιχες άδειες του επόμενου έτους. Ιδίως, μετά την έξαρση της πανδημίας και την μακρά αναστολή αδειών που διανύουμε, είναι βέβαιο ότι η επόμενη παράταση θα είναι μεγάλη για να προλάβουν όλοι οι συνάδελφοι να λάβουν τις μέρες αδείας που δικαιούνται.

Δυστυχώς, η υπηρεσιακή εμπειρία μας υποδεικνύει ότι όταν οι οφειλόμενες άδειες του προσωπικού είναι πολυήμερες, όσο μεγάλη κι αν είναι η παράταση που θα δοθεί για τη λήψη τους, είναι φύσει αδύνατο να μην προκύψουν απροσπέλαστα κωλύματα στην έκδοση και την εκτέλεση υπηρεσίας. Πολύ περισσότερο σήμερα, που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, οι ανάγκες που ανακύπτουν είναι συνεχείς κι αστάθμητες.

Για να επιτευχθεί λοιπόν η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και ο περιορισμός της συσσώρευσης αδειών, πρέπει να πάψει η μετάθεση της χορήγησης αδειών στο μέλλον και να προβλεφθεί η δυνατότητα αξίωσης του Αστυνομικού για αποζημίωση όλων των ημερών μη ληφθείσας αδείας, όταν αυτή δεν του χορηγείται εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων λόγω έκτακτων γεγονότων ή καταστάσεων που επιβάλλουν επαυξημένη παρουσία προσωπικού στις αστυνομικές Υπηρεσίες.

Καθώς μιλάμε για έμμεσο εξαναγκασμό μη λήψης της προβλεπόμενης άδειας και παροχή εργασίας κατά τον χρόνο κατά τον οποίο έπρεπε να διανύεται άδεια, η διατάραξη που προκαλείται στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας έχει σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές προεκτάσεις που επηρεάζουν χιλιάδες οικογένειες Αστυνομικών. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται δίκαιη και επιβεβλημένη η αποζημίωση των αδειών βάσει της προϋπόθεσης που προαναφέραμε.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την προώθηση του αιτήματός μας, η οποία χαίρει της αποδοχής πολλών συναδέλφων μας και θα περιορίσει σημαντικά τις οφειλόμενες άδειες και τα υπηρεσιακά προβλήματα που προκαλεί η ετεροχρονισμένη λήψη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo