17.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    OLAF και Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα αρχίζουν από 1 Ιανουαρίου τις έρευνες για τα χαμένα κονδύλια της ΕΕ


    Εκτεταμένες έρευνες για τα χαμένα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν από 1η Ιανουαρίου 2021 Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, (ΕPPO). Η συνεργασίες των δυο αυτών οργάνων, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τρόπος δε λειτουργίας και συνεργασίας των δυο αυτών οργανισμών αποφασίστηκε χθες 17 Δεκεμβρίου και προβλέπεται από τον κανονισμό 883/2013 (λεγόμενος ως κανονισμός της OLAF).
    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η OLAF αναμένεται να συνεργαστούν για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και βάσει των κανονισμών που ψήφισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι ρόλοι τους θα είναι αλληλοσυμπληρωματικοί. Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία συμμετέχουν 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (σ.σ. Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία, Ιρλανδία και Δανία δεν έχουν ακόμη υπογράψει). Ωστόσο, στην OLAF συμμετέχουν και τα 27 κράτη της ΕΕ.
    Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η OLAF θα υποβάλλει αναφορές στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για κάθε υπόθεση που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα ενημερώνει την OLAF για υποθέσεις που αφορούν σε διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με λίγα λόγια η OLAF θα επικεντρωθεί στην ανάκτηση χρημάτων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ενώ η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα επικεντρωθεί στη διεξαγωγή ερευνών για τον καθορισμό πιθανόν ποινικών ευθυνών.
    Σε δηλώσεις του ο επίτροπός προϋπολογισμού και διοίκησης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 2021 ξεκινάμε μια νέα δημοσιονομική περίοδο στην ΕΕ και θα διαθέσουμε τεράστια κεφάλαια για να βοηθήσουμε τα κράτη – μέλη να ανακάμψουν από την πανδημία. Οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες να διασφαλίσουμε ότι κάθε ευρώ των φόρων τους δαπανάται σύμφωνα με τους κανόνες μας. Οι ενισχυμένες εξουσίες της OLAF και η εισαγγελία της ΕΕ θα συντονίσουν τις εργασίες τους σε ολόκληρη την αρχιτεκτονική της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, τον εντοπισμό και τη δίωξη των απατεώνων που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ». Από την πλευρά του ο Βίλε Ίταλα, γενικός διευθυντής της OLAF, ανέφερε: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στη νομική βάση της ΕΕ θέτουν την OLAF στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της απάτης επιτρέποντας μας να συμπληρώσουμε τις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας όσον αφορά στην ανάκτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ