ΗΠΑ: Ηρθε η ώρα να αφήσουμε την Τουρκία - Ερντογάν: Πρωτοφανείς κυρώσεις σε μέλος του ΝΑΤΟ

Θανάσης Αργυράκης 16-12-2020 20:23
ΗΠΑ: Ηρθε η ώρα να αφήσουμε την Τουρκία - Ερντογάν: Πρωτοφανείς κυρώσεις σε μέλος του ΝΑΤΟ
Οι δηλώσεις Ερντογάν και η νευρικότητα στην Άγκυρα

Χοντραίνει το «παιχνίδι» μετά τις κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και οι επιθετικοί λεκτικοί τόνοι του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικό των διαθέσεων που ήδη αναπτύσσονται και στις ΗΠΑ είναι δημοσίευμα του περιοδικού, Foreign Policy, με τίτλο «Είναι καιρός να αφήσουμε την Τουρκία να φύγει».

Την ίδια στιγμή, ο Τ.Ερντογάν, δείχνοντας την έντονη νευρικότητα που υπάρχει στην Τουρκία, σε δηλώσεις του, σήμερα, σε τελετή εγκαινίων εθνικής οδού, ανέφερε:

«Το λέω ξεκάθαρα: Από το 2017, σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο CAATSA, πλην της Τουρκίας. Για πρώτη φορά, εφαρμόζονται εναντίον της χώρας μας, μιας χώρας -μέλους του ΝΑΤΟ.

Τι είδους συμμαχία είναι αυτή; Αυτή η απόφαση είναι μια σαφής επίθεση ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να παραπέμψει στον τουρκικό «Αττίλα» και στην κατοχή της μισής Κύπρου, το 1974, οπότε, όπως είπε «και μετά την "ειρηνευτική επιχείρηση" (σ.σ. όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα την εισβολή) της Κύπρου, μας επιβλήθηκαν κυρώσεις».

Από την πλευρά του, το περιοδικό, Foreign Policy, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, να θεωρήσει ως δεδομένο ότι πλέον δεν μπορούν να διασωθούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και, ως εκ τούτου, στόχος πρέπει να είναι, απλά, να μετριαστεί η ζημιά.

«Για τον Μπάιντεν -σημειώνει το περιοδικό- η πρόκληση θα είναι να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που μπορεί να κάνει η Τουρκία στα συμφέροντα των ΗΠΑ, χωρίς να προκληθούν νέες συγκρούσεις ή να αποκλειστεί η δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας.

Πρέπει να ξεκινήσει τη δουλειά του, με την παραδοχή ότι, ούτε η Ουάσιγκτον μπορεί να σώσει από μόνη της την αμερικανο-τουρκική συμμαχία, ούτε ο Ερντογάν θα προσφέρει ποτέ μια πραγματική ή διαρκή επαναφορά», στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας.

Κατά το περιοδικό, οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν ότι ναι μεν «θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε πολλούς τομείς» με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η βεβαιότητα ότι «θα συνεχίσουν να υπάρχουν περισσότερες κρίσεις». Ετσι, καταλήγει, «εάν είναι όλοι τυχεροί, θα υπάρξουν περίοδοι ανάπαυλας και κάποια πρόοδος σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε πιο διαλλακτικό ύφος, η αρθρογραφία στη γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, η οποία, με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις, παρατηρεί:

«Τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί έναν κατάλληλο εταίρο για το ΝΑΤΟ. Ναι, ο στρατός της είναι μεγάλος. Επιπλέον, μια μουσουλμανική χώρα είναι σημαντική για τη Συμμαχία, δεδομένου ότι ανοίγει δρόμους επιρροής στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αλλά ένα κράτος του ΝΑΤΟ που αγοράζει στη Ρωσία όπλα, και απειλεί τον εταίρο του στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, είναι, για να το θέσουμε φιλικά, ένας δύσκολος εταίρος».

Από τη μεριά του, ο Τ.Ερντογάν, στη σημερινή εμφάνισή του, καλλιέργησε την εικόνα ότι η Τουρκία δέχεται επίθεση τόσο από την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν οι απειλές της ΕΕ περί κυρώσεων, ενώ τώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ατζέντα τους εδώ και καιρό», είπε.

Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως «δικαιολογία» το ότι η Τουρκία αγόρασε αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, από τη Ρωσία, καθώς και ότι αυτά απειλούν την τεχνολογία της 5ης γενιάς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, F-35, και, κατά συνέπεια, το ΝΑΤΟ.

Κατά τον ίδιον, «ο κύριος στόχος είναι να αποτρέψουν τα πρόσφατα βήματά μας στην αμυντική βιομηχανία, και να μας ξανακάνουν πλήρως εξαρτημένους από εκείνους. Εάν δεν ήταν οι S-400, θα έβρισκαν άλλη δικαιολογία», είπε.

Γι' αυτό, κατέληξε, «πρέπει να εργαστούμε δύο φορές πιο σκληρά, για την αμυντική μας βιομηχανία», να «επιταχύνουμε τα σχέδιά της» και «να στηρίξουμε περισσότερο τις εταιρείες της».

Διαβάστε και:

Κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία: Πολιτικό μήνυμα αντίστοιχο με το εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo