Βούλγαρος πρωθυπουργός σε ρόλο βαστάζου της Αγκυρας: «Εμπορική είναι η διαφωνία στην Αν. Μεσόγειο»

Θανάσης Αργυράκης 12-12-2020 08:47 Τελευταία ενημέρωση: 12-12-2020 08:48
Βούλγαρος πρωθυπουργός σε ρόλο βαστάζου της Αγκυρας: «Εμπορική είναι η διαφωνία στην Αν. Μεσόγειο»
Για τον Μπορίσοφ τα πειρατικά έμπα-έβγα του τουρκικού πολεμικού στόλου στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο δεν είναι θέμα αυθαίρετων, μονομερών και οφθαλμοφανώς παρανόμων ενεργειών μιας χώρας σε βάρος άλλης, αλλά μια... απλή εμπορική διαφορά

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ λειτούργησε ως δεκανίκι του Ταγίπ Ερντογάν, και έσπευσε, με ανάρτησή του στο Facebook, να πει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «φίλες» χώρες.

Εν τέλει, όμως, τα' κανε χειρότερα. Ποιος; Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, ο οποίος, όταν σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από δωμάτιό του, με τον ίδιο γυμνό και το κομοδίνο του γεμάτο πεντακοσάρικα ευρώ, είπε ότι του την «έστησε» η ΚαΓκεΜπε (!).

Ο πρωθυπουργός της γείτονος, λοιπόν, ο οποίος, εκτός των άλλων, συγκυβερνά με το ακραία εθνικιστικό κόμμα, VMRO, το αλυτρωτικό «αδελφάκι» του εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, και επηρεάζεται σφόδρα από το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία, στο οποίο η Αγκυρα έχει «διεισδύσει», φαίνεται πως αποφάσισε να ... ξαναγράψει το διεθνές Δίκαιο.

Ετσι, για τον ίδιον, τα πειρατικά έμπα - έβγα του τουρκικού πολεμικού στόλου στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, καθώς και οι συνεχείς εισβολές στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι θέμα αυθαίρετων, μονομερών και οφθαλμοφανώς παρανόμων ενεργειών μιας χώρας σε βάρος άλλης, αλλά μια ... απλή εμπορική διαφορά.

Ιδού τι έγραψε: Πρόκειται για εμπορική διαφωνία διότι αφορά την εξόρυξη και τα κέρδη από το αέριο.

Και πρόσθεσε, στην προσπάθειά του να αγιογραφήσει τον έχοντα στενότατες σχέσεις μαζί του, Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία τηρεί την συμφωνία με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη χερσαία συνοριακή δίοδος της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Προφανώς, όμως, εξαιτίας της πολιτικής αμνησίας του, ξέχασε να πει πως, όταν η Τουρκία έσπρωχνε χιλιάδες κατατρεγμένους, όπως τους χαρακτηρίζει η Αγκυρα, μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας - ΕΕ, στον Εβρο, γιατί δεν εμφανίστηκε ούτε ένας μετανάστης στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, στο «Καπετάν Αντρέγιεβο»;

Ο Μπορίσοφ, επίσης, ως ήταν αναμενόμενο, εξήρε τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για εξεύρεση συμβιβασμού. Πόσο μάλλον, αφού ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τα δημοσιεύματα, ήταν που εμφανίστηκαν κατά της επιβολής σοβαρων κυρώσεων προς την Τουρκία.

«Ναι, κυρώσεις υπάρχουν εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες. Αλλά τους επόμενους τρεις μήνες και πάλι παραμένει ανοικτή η πόρτα», ανέφερε.

Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρότεινε τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία αποτελούν την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και με αυτή την έννοια η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική.

Κοντολογίς, ο ίδιος προσφέρθηκε γενναιόδωρα, μαζί με τον Γενς Στόλτεμπεργκ, να λειτουργήσει η Βουλγαρία και ο Νορβηγός επικεφαλής του Οργανισμού ως «γέφυρες» της Τουρκίας με την ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, στο Facebook έγραψε: «Θέλω να το πω σαφέστατα ώστε να μην γίνονται διάφορες υποθέσεις: Η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ, στηρίζει τις φίλες χώρες, Ελλάδα και Κύπρο. Τελεία. Από εδώ και στο εξής επιμένουμε να βρεθούν διπλωματικές λύσεις με την Άγκυρα».

Είναι κοινό μυστικό ότι η Σόφια, σε κάθε διεργασία της ΕΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εμφανίζεται να κάνει πλάτες στην Τουρκία. Και είναι απορίας άξιον πως η Αθήνα δεν πιέζει ώστε να του «τραβήξει το αυτί» η ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, τον Μ.Μπορίσοφ τον ενοχλεί που οι πολίτες της μικρής γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως... Βούλγαροι. Προφανώς, θα ήθελε να την καταστήσει βουλγαρική αποικία, όπως ευχαρίστως θα ήθελε να την δει ο συνοδοιπόρος του, το VMRO.

Να σημειωθεί πως, παρ' ότι γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, εδώ και καιρό προσπαθεί να μπει «σφήνα» και να επιβάλλει στα Σκόπια την «αστυνόμευση» από την βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.

Επίσης, ο Μπόϊκο Μπορίσοφ είναι εκείνος, ο οποίος προ ετών επετίθετο κατά της Ελλάδας, μιλώντας προσβλητικά, και λέγοντας ότι δεν αξίζει μια κατεστραμμένη χώρα να είναι μέλος της ευρωζώνης, και την ίδια στιγμή, πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς του, εκλιπαρούσε την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

Πάντως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αν μη τι άλλο, δεν θέλει να χαλάει τα χατίρια των «μεγάλων». Ετσι, τη μια εκθειάζει την Α.Μέρκελ, την άλλη τον Τ.Ερντογάν, την τρίτη τον Πούτιν, κ.ο.κ.

Τωρα, ήταν η σειρά του Μακρόν. Γιατί μπορεί να θέλει να «σνομπάρει» την Ελλάδα, αλλά του' ρχεται δύσκολο να το κάνει με τη Γαλλία.

Ανέφερ, λοιπόν: «Εγώ προσωπικά καταδικάζω, και εμείς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάσαμε την παραβίαση συμφωνιών και συνθηκών. Διότι η παραβίαση των συμφωνιών και η προκλητική κίνηση στρατιωτικών και άλλων πλοίων δεν είναι προς όφελος κανενός.

Καταδικάσαμε κατά τρόπο κατηγορηματικό, εγώ το έκανα προσωπικά, όταν γίνονται επιθέσεις κατά μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ηθικό και ότι συμβάλλει σε κάτι.

Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ προσωπικά κι όταν κάτι είναι προσωπικό ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί λογική λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo