Πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιθανή επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Newsroom L&O 11-12-2020 13:41
Πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιθανή επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Προβληματικές οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας

Έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της απόκτησης, το 2019, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τηλεγράφημα το Reuters. Μία κίνηση που, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Το Reuters, μάλιστα, αναφέρει ότι, σύμφωνα με πέντε υψηλόβαθμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματούχων των ΗΠΑ, η -εδώ και καιρό- αναμενόμενη κίνηση, η οποία εξοργίσει την Άγκυρα και αναμένεται να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις της με την επόμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν, θα μπορούσε να ανακοινωθεί οποιαδήποτε ημέρα.

Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν οι κυρώσεις ακόμα και την Παρασκευή. Κατά άλλες πληροφορίες, θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε ημέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση επιβολής των κυρώσεων είχε σχεδιαστεί να γίνει πριν την ψήφιση του νέου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Η Γερουσία αναμένεται να τον υπερψηφίσει αυτή την εβδομάδα, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων τον έχει ήδη υπερψηφίσει.

Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που ρωτήθηκε για το θέμα από το Reuters, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν ανάφλεξη (!) και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

«Οι κυρώσεις δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Θα είναι αντιπαραγωγικές», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα βλάψουν τις σχέσεις. Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων δια της διπλωματίας και με διαπραγματεύσεις. Δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα».

Στόχος η τουρκική πολεμική βιομηχανία

Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, οι κυρώσεις θα στοχεύουν τον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας, που βρίσκεται υπό την εποπτεία της τουρκικής προεδρίας, και ειδικότερα τον επικεφαλής του χώρου, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Θα προκαλέσουν πλήγμα, αλλά με πιο περιορισμένες επιπτώσεις σε σχέση με τα ιδιαίτερα αρνητικά σενάρια που είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές.

Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν την τουρκική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει επιβράδυνση, εξαιτίας του κορονοϊού, έχει διψήφιο πληθωρισμό και συνεχώς μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η απόφαση της επιβολής κυρώσεων θα έχει αντίκτυπο και πέραν της Τουρκίας, καθώς θα στείλει το μήνυμα και σε εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι σκέφτονται, ενδεχομένως, να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία και έχουν επανειλημμένα δεχθεί προειδοποιήσεις σχετικά με αμερικανικές κυρώσεις.

Πομπέο - Τραμπ

Αντίστοιχες αναφορές κάνει και το πρακτορείο, Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη υπογράψει ένα πακέτο μέτρων που έχει προτείνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαϊκ Πομπέο.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε συνέχεια των δεσμεύσεων που επιβάλλει ο νόμος CAATSA.

Κατά το Bloomberg, οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας είναι γεμάτες από προβλήματα, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν, επίσης, και για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στην Συρία, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Τέλος, η Τουρκία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και για τη σύγκρουσή της με την Κύπρο και την Ελλάδα επί των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo