Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Κυρώσεις» για τα μάτια του κόσμου - Σκληρό «μπλόκο» από Γερμανία-Βουλγαρία

Θανάσης Αργυράκης 11-12-2020 12:50 Τελευταία ενημέρωση: 11-12-2020 14:30
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Κυρώσεις» για τα μάτια του κόσμου - Σκληρό «μπλόκο» από Γερμανία-Βουλγαρία
Οι ηγέτες ναι μεν καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με πιο αυστηρό λεκτικό ύφος, αλλά στην πράξη, επέδειξαν για μια ακόμη φορά στάση ανοχής
Συμβολικές «κυρώσεις» που, όχι μόνο δεν αποτελούν αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά αντίθετα μήνυμα ανοχής και κατευνασμού, είναι οι αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός, σημειολογικά, είναι ότι την ίδια ημέρα που η ΕΕ πραγματοποιούσε τη Σύνοδο Κορυφής της (χτες και σήμερα), κάτι που είχε ανακοινωθεί μήνες πριν, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε για να κάνει τη χτεσινή «παρέλασή» του στο Αζερμπαϊτζάν.

Κάτι που εμφανώς αποτελεί το δικό του μήνυμα αδιαλλαξίας προς τις Βρυξέλλες. Το έστειλε από τον Καύκασο, όπου επέλεξε για να κάνει επίδειξη των λάφυρων της μοναδικής, έως τώρα, «καθαρής νίκης» του.

Η χαμένη «αξιοπιστία»

Τελικώς, απέμειναν να αιωρούνται οι δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων που έλεγαν ότι αυτή η Σύνοδος της ΕΕ είναι ένα σοβαρό τέστ αξιοπιστίας της, καθώς και άλλων Ευρωπαίων που πριν τη Σύνοδο Κορυφής εξαπέλυαν πύρηνους λόγους προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Από τη μεριά της, η Αγκυρα, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου, δεν μπορεί παρά να επιχαίρει. Ειδικότερα, αφού τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν μια αναφορά στις «νέες» κυρώσεις , σχολιάζουν ότι υπάρχει απογοήτευση της Αθήνας επειδή δεν κατάφερε να επιβάλει εμπάργκο όπλων και κυρώσεις σε οικονομικούς τομείς της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως μόλις προ ημερών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «η ΕΕ -είμαι σίγουρος- δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος.

Και δεν αναφέρομαι εδώ στην αυτονόητη στήριξη που πρέπει να παρέχει στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει πάρει μία απόφαση. Η απόφαση αυτή έχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι αν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, το Δεκέμβριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα υπάρχουν, θα δρομολογηθούν επί λέξει, οι συνέπειες για την Τουρκία».

Μέρκελ - Μπορίσοφ

Σύμφωνα με πληροφορίες του έγκυρου ευρωπαϊκού ιστότοπου, Euroactiv, κατηγορηματικά αντίθετοι στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων προς την Τουρκία εμφανίστηκαν οι Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν πηγές της ΕΕ.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, «και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Αντίθετα, προσθέτει, «η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, χρησιμοποιούσε σκληρή φρασεολογία έναντι της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, φέρεται να έριξε τους τόνους».

Βεβαίως, ούτε η στάση του Βερολίνου, ούτε αυτή της Σόφιας προξένησε εντύπωση. Η Α.Μέρκελ εδώ και καιρό, με κάθε ευκαιρία, καλλιεργούσε κλίμα κατευνασμού προς την Τουρκία και, εμμέσως πλην σαφώς, απέρριπτε το ενδεχόμενο των κυρώσεων.

Κι' αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμάται, το Βερολίνο είναι άκρως ενοχλημένο από τις συμπεριφορές της Τουρκίας. Ωστόσο, είχε επιλέξει την «ήπια» γραμμή κατευνασμού της Τουρκίας, καθώς και να κρατήσει ανοικτές τις γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Η Βουλγαρία, από την άλλη πλευρά, εδώ και καιρό, σε κάθε συνεδρίαση της ΕΕ, μονίμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπαιρνε το μέρος της Τουρκίας.

Γενικότερα, η Σόφια έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Αγκυρα, θεωρείται ως μια σημαντική «τουρκική γέφυρα», ενώ ο Μπορίσοφ φημίζεται για τις «περίεργα» στενές σχέσεις του με τον Ερντογάν.

Είναι ενδιαφέρον, εξάλλου, ότι ενώ προ μηνών η Τουρκία «έσπρωχνε» πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, μέσω του Εβρου, στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα επικρατούσε απόλυτη ... ηρεμία.

Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, πως η Ελλάδα, η οποία θεωρείται ότι έχει τα πρωτεία στα Βαλκάνια, αφήνει τέτοια ανεξέλεγκτα περιθώρια κινήσεων στον Μπορίσοφ (!).

Οι «κυρώσεις»

Το ότι δεν θα έστελνε η ΕΕ ένα ηχηρό, αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα είχε φανεί εδώ και καιρό.

Εγινε, όμως, ιδιαίτερα αισθητό τις τελευταίες ημέρες, από το προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, όπως έλεγαν άλλωστε Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες, δεν ικανοποιούσε την Αθήνα.

Τώρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ ναι μεν καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με πιο αυστηρό λεκτικό ύφος, αλλά στην πράξη, επέδειξαν για μια ακόμη φορά στάση ανοχής, δίνοντας περίοδο χάριτος στην Αγκυρα μέχρι τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί πως και τον Οκτώβριο είχε δοθεί για άλλη μια φορά περίοδος χάριτος στην Τουρκία, με την προειδοποίηση τότε, όμως, πως εάν δεν συμμορφωθεί, θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Τώρα, λοιπόν, όπως εξάλλου είχαν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της ΕΕ, αποφασίστηκε μόνο να προστεθούν νέα ονόματα προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρήσεις στην Κύπρο, στη «μαύρη λίστα» που άνοιξε η ΕΕ προ μηνών, κατόπιν επιτακτικών απαιτήσεων της Λευκωσίας.

Κάτι, πάντως, που δεν αναμένεται να ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εξακολουθεί να προκαλεί με το ερευνητικό σκάφος της, Barbaros, στην περιοχή της Κύπρου.

Επίσης, αποφασίστηκε να υποβάλει η Κομισιόν έκθεση «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021» συνολικότερα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, από τον τομέα της πολιτικής έως την οικονομία, καθώς και να διερευνηθούν οι «επιλογές και τα μέσα για το πώς να προχωρήσει» στη συνέχεια η ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι, πριν τη Σύνοδο, η Γαλλία είχε προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να προτείνει ακόμα και διακοπή της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας. Κάτι, βέβαια, που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν συζητήθηκε.

Οι επικεφαλής των κρατών - μελών της ΕΕ, επιπλέον, σημείωσαν ότι η «θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι», καθώς και ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo