• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος: Αυτό είναι το νέο Σώμα ασφάλειας των Πανεπιστημίων

lawandorder.gr 08-12-2020 21:59
Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος: Αυτό είναι το νέο Σώμα ασφάλειας των Πανεπιστημίων
Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.). Αυτό θα είναι το όνομα του νέου Σώματος που θα δημιουργηθεί για την ασφάλεια στους χώρους των Πανεπιστημίων. Η σχετική παρουσίασε προς τις Πρυτανικές Αρχές αλλά και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων  Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.), έγινε από κοινού, από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο στόχος είναι διττός. Αφενός, όπως είναι προφανές, η ΟΠΠΙ θα επιφορτιστεί με την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων. Αφετέρου, θα υπάρξει η προσπάθεια διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σε όλα τα ΑΕΙ, πανελλαδικά, με την ελπίδα να πάψουν τα φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Οι άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

α) Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.).

β) Σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ.

γ) Ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η  κυρία Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Η ΟΠΠΙ θα έχει ως αντικείμενο τη φύλαξη των κτηρίων στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί συλλήψεις, εάν διαπιστώνεται ότι διαπράχθηκαν αδικήματα, ενώ θα έχει και προανακριτικά καθήκοντα.

Θα υπάρξει σχετική προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να γίνουν οι προσλήψεις των αστυνομικών που απαιτούνται. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξει και δημιουργία κάρτας εισόδου. Θα υπάρχει στολή που θα φορούν τα μέλη της ΟΠΠΙ, έτσι ώστε να μπορούν να διακρίνονται με ευκολία στο χώρο ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Μια στολή όμως που θα διαφέρει από εκείνες των άλλων αστυνομικών, ίσως και στο χρώμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo