23.4 C
Athens
23 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Υπόθεση Novartis: «Άνοιξε ο δρόμος» για την κατάθεση των Ε. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου


    Ένα νομικό ζήτημα ως προς το ρόλο και τις αρμοδιότητες της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου στην έρευνα που διενεργείται στον Άρειο Πάγο, σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, επέλυσε με οριακή πλειοψηφία το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του, το οποίο μάλιστα εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (3-2), έκρινε ότι η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων στο στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων.
    Μετά την εξέλιξη αυτή ξεμπλοκάρει και η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis, η οποία είχε ανασταλεί μέχρι την έκδοση του επίμαχου βουλεύματος. Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή (11 π.μ.) θα προσέλθει να καταθέσει πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε καταθέσει για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου. Τότε όμως ανέκυψε το ζήτημα του δικαιώματος εάν έχει δυνατότητα η εισαγγελέας Θεοδώρου να υποβάλλει ερωτήσεις και εξ αυτού του λόγου η κατάθεση του κ. Βενιζέλου είχε διακοπεί. Μετά την κατάθεση του κ. Βενιζέλου την ερχόμενη Παρασκευή, θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 ο Ανδρέας Λοβέρδος.
    Τι σημαίνει το βούλευμα για την εισαγγελέα
    Σε ό,τι αφορά στο βούλευμα για το δικαίωμα της εισαγγελέως να υποβάλλει ερωτήσεις στο στάδιο αυτό των ερευνών, νομικοί κύκλοι τόνιζαν την ανάγκη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σημείωναν πως επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό η εισαγγελέας απλά παρίσταται σε μια κορυφαία διαδικασία με αποτέλεσμα να μετατρέπεται έτσι σε διακοσμητικό στοιχείο.
    Υπενθυμίζεται, ότι όταν είχε ανακύψει το εν λόγω ζήτημα η ίδια η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου η κυρία Θεοδώρου, είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο εισαγγελέας σύμφωνα και με το Ποινικό Κώδικα, έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.
    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί στο βούλευμα που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, δεν έχει την δυνατότητα να ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ