• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Με απέλαση απειλούνται τα προσφυγόπουλα που δέχτηκε η Γερμανία

lawandorder.gr 08-12-2020 12:55 Τελευταία ενημέρωση: 08-12-2020 12:55
Με απέλαση απειλούνται τα προσφυγόπουλα που δέχτηκε η Γερμανία
«Όποιος φτάνει από τα ελληνικά προσφυγικά κέντρα στο Βερολίνο μέσω ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής δεν είναι ασφαλής. Η Γερμανία στέλνει απειλές απέλασης»

Τι συμβαίνει με τα προσφυγόπουλα που έχουν φτάσει στη Γερμανία από προσφυγικά κέντρα νησιών του Αιγαίου μετά από συμφωνία υποδοχής διερευνά σε εκτενές της ρεπορτάζ η εφημερίδα Tageszeitung.

«Όποιος φτάνει από τα ελληνικά προσφυγικά κέντρα στο Βερολίνο μέσω ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής δεν είναι ασφαλής. Η Γερμανία στέλνει απειλές απέλασης», αναφέρει η TAZ.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περίπτωση 9χρονου Αφγανoύ που έλαβε «εντολή εξόδου από τη χώρα με απειλή απέλασης» από την Τοπική Υπηρεσία Μετανάστευσης του Βερολίνου (LEA), η οποία προφανώς δεν γνώριζε ότι το παιδί είχε φτάσει στη Γερμανία μέσω προγράμματος υποδοχής της γερμανικής κυβέρνησης. Το περιστατικό, γράφει η ΤAZ, αποκαλύπτει «μια τρομακτική έλλειψη συντονισμού μεταξύ των γερμανικών αρχών». Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή του Βερολίνου το προσφυγόπουλο δεν διέθετε βίζα.

Όπως σημειώνει η TAZ, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Προσφύγων που δημοσιοποίησε την υπόθεση «συμβαίνει συχνά ασυνόδευτα ανήλικα να λαμβάνουν τέτοιες επιστολές από τη LEA με εντολή εξόδου από τη χώρα και απειλή απέλασης ακόμη κι αν η χώρα -όπως στην περίπτωση του μικρού αγοριού- δεν έχει ως σκοπό την απέλαση».

Η αρμόδια υπηρεσία από την πλευρά της προβάλει νομικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με το ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί άσυλο» αναφέρει η ΤΑZ και συμπληρώνει: «Οργανώσεις αρωγής προσφύγων λένε ότι η Υπηρεσία Μετανάστευσης διαθέτει περιθώριο νομικών κινήσεων. Τα γράμματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσκοπα φόβο στους παραλήπτες στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Προσφύγων, τα προσφυγόπουλα που έρχονται μέσω τέτοιων προγραμμάτων από την Ελλάδα στη Γερμανία λαμβάνουν σχετικά έγγραφα που τους επιτρέπουν το ταξίδι. O ίδιος αναφέρει επίσης στην ΤΑZ, ότι στις επίμαχες επιστολές υπάρχουν ασάφειες και λείπουν διευκρινίσεις που θα ξεκαθάριζαν την κατάσταση.

Προβληματικός επίσης είναι ο όρος «ανοχή», που αναφέρεται σε νομική διάταξη που ενσωματώνεται στις επίμαχες επιστολές και υποτίθεται ότι λύνει το πρόβλημα. Αλλά το «καθεστώς ανοχής» για ένα πρόσφυγα δεν αποτελεί από μόνο του «θεμελιώδες εμπόδιο στην απέλαση», παρατηρεί η TAZ και κλείνοντας σημειώνει: «Το ερώτημα γιατί οι πρόσφυγες που έχουν επιλεγεί να έρθουν στη Γερμανία αποκτούν μόνο καθεστώς ανοχής, παραμένει αναπάντητο».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo