18.4 C
Athens
16.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Δικαστική απόφαση φρέναρε την επιστροφή ασυνόδευτου ανήλικου στο Πακιστάν – Το σκεπτικό του δικαστηρίου


    Το πράσινο φως άναψε με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ώστε αλλοδαπός ασυνόδευτος ανήλικος να συνεχίσει να παραμένει σε δομή φιλοξενίας στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο «πάγωσε» την εκτέλεση απόφασης που διέταζε την επιστροφή του ανηλίκου στη χώρα προέλευσής του και απέρριπτε το αίτημα του για χορήγηση διεθνούς προστασίας.
    Με τη δικαστική απόφαση κρίθηκε ότι ο νεαρός αλλοδαπός, πολίτης Πακιστάν, ανήκει σε ευάλωτη ομάδα (ασυνόδευτος ανήλικος), διαμένει σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων και φοιτά σε ελληνικό σχολείο. Επίσης, με την ίδια απόφαση διατάζεται η Διοίκηση να χορηγήσει στον 18χρονο Πακιστανό δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.
    Συγκεκριμένα με την αίτησή του ο αιτών ζητούσε να ανασταλεί απόφαση της 4ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με την απόφαση αυτή είχε απορριφθεί ως αβάσιμο το αίτημα του 18χρονου για χορήγηση διεθνούς προστασίας. Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε σε βάρος του το μέτρο της επιστροφής και του δόθηκε προθεσμία 10 ημερών για την οικειοθελή του αναχώρηση από την Ελλάδα.
    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο 18χρονος δήλωσε ότι εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα το 2017 και πως δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του, διότι, από το 2016 δεχόταν απειλές από τα μέλη της οικογένειας της κοπέλας, με την οποία ο αδελφός του είχε συνάψει σχέσεις και υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή και την σωματική του ακεραιότητα.
    Ως προς τις σχέσεις του με την οικογένεια του, ο 18χρονος κατέθεσε ότι ο πατέρας του διαμένει επί σειρά ετών στο Κουβέιτ, δύο από τους αδελφούς του βρίσκονται στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι παντρεμένος, διαμένει σε διαφορετική πόλη και δεν διατηρεί σχέσεις με την οικογένεια τους.
    Ακόμη, ο αιτών υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι ανήλικος και ότι στο παρελθόν, όταν διέμενε σε Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Θήβα, έπεσε θύμα απόπειρας ασέλγειας από ενήλικο ομοεθνή του. Μετά το περιστατικό αυτό με εισαγγελική διάταξη μεταφέρθηκε σε Δομή στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός υποστήριξε ακόμη πως φοιτά σε ΕΠΑΛ πως γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και πως συμμετέχει σε κάθε είδους εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες της Δομής όπου φιλοξενείται, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό της.
    Υπό τα δεδομένα αυτά και όπως ανέφερε ο 18ρονος, στην αίτησή του, αν η απόφαση του για επιστροφή εκτελεστεί, τότε θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, θα απομακρυνθεί από το ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο έχει ενταχθεί και θα επιστρέψει στο Πακιστάν, όπου πλην των λοιπών προβλημάτων, δεν διαθέτει υποστηρικτικό δίκτυο, διότι ο πατέρας του βρίσκεται στο Κουβέιτ και η μητέρα, του είναι απρόθυμη να τον βοηθήσει.
    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σταθμίζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης, ανέστειλε την εκτέλεση του μέτρου της επιστροφής, που λήφθηκε σε βάρος του 18χρονου Πακιστανού με απόφαση της 4ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ακόμη με την ίδια απόφαση το δικαστήριο διέταξε τη να χορηγήσει στον αιτούντα δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία, στην περίπτωση που του έχει αφαιρεθεί, ή να παρατείνει την ισχύ του εάν έχει λήξει.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ