• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μπορέλ: Άσχημη η κατάσταση με την Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις αποφάσεις της ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 07-12-2020 21:04
Μπορέλ: Άσχημη η κατάσταση με την Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις αποφάσεις της ΕΕ
Όχι μόνον δεν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά πισωγύρισμα, παραδέχτηκε ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

Όχι μόνον δεν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά πισωγύρισμα, παραδέχτηκε ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ωστόσο, όταν ερωτήθη ποια θα είναι η εισήγησή του προς την ηγεσία της ΕΕ, και τι, ενδεχομένως, θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο ίδιος απάντησε με ήξεις αφήξεις. Ειδικότερα, ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι αποφάσεις θα ληφθούν εκεί.

Να σημειωθεί πως ο Ισπανός Επίτροπος είναι εντεταλμένος να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, όχι μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικότερα (Συρία, Λιβύη, Καύκασος, κ.ο.κ.).

Μάλιστα, ο ίδιος θα έπρεπε να έχει καταρτήσει λίστα με συγκεκριμένα μέτρα για την Τουρκία, εφόσον, όπως είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, τον Οκτώβριο, η Άγκυρα δεν συμμορφωνόταν με τα «καλέσματα» των Βρυξελλών.

Αντί αυτού, μόλις προ ημερών, ο Ζ. Μπορέλ έκανε, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες, λόγο για τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε, όπως έκανε και η καγκελάριος, Μέρκελ, τη σημασία της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό.

Άγνωστοι αι βουλαί της ΕΕ

Σήμερα, λοιπόν, με το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ερωτηθείς σχετικά με το τι αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και εάν θα υπάρξουν επιπλέον προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες λίστες ή κάτι παραπάνω, καθώς και σχετικά με το τι ακριβώς ζήτησαν σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, απάντησε:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει. Θα αξιολογήσει, δηλαδή, την κατάσταση, θα αξιολογήσει τις εξελίξεις από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και εν συνεχεία θα λάβει την απόφαση που θα θεωρεί πρέπουσα. Δεν μπορώ να σας πω εγώ ποιες θα είναι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του Ε.Ε.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. Όλα τα κράτη - μέλη, θεωρώ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αξιολογηθεί προσεκτικά η κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία.

Δυστυχώς, δεν έχουμε δει αρκετή πρόοδο ή βελτίωση από την τελευταία συνάντηση των ηγετών, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις έως τώρα πληροφορίες δεν προκύπτει ότι ο Ζ. Μπορέλ έχει καταρτήσει συγκεκριμένες λίστες με «μέτρα» για την Τουρκία. Αντίθετα, κατά διαρροές της ελληνικής πλευράς, είναι η Λευκωσία και η Αθήνα που ζητούν να υπάρξει μια τέτοια λίστα.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, μια ισχυρή τάση εντός της ΕΕ φέρεται να προτείνει μια ακόμη «περίοδο χάριτος» για την Τουρκία, ούτως ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημά της τον Ιανουάριο και όχι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ωστόσο, ήδη από τον Οκτώβριο παίρνει συνεχώς παρατάσεις η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την Τουρκία, με αποτέλεσμα η Άγκυρα, όχι μόνον να μην αναδιπλώνεται, αλλά αντίθετα να κλιμακώνει τις επιθετικές πρακτικές της.

Στον πρωθυπουργό

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προέβη σε μια λιτή δήλωση, αποφεύγοντας υψηλούς τόνους, όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες.

Κάτι που δείχνει ότι μάλλον «πετάει το μπαλάκι» για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Εμπάργκο όπλων

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το εάν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και εάν συνεχίζει να θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια η διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές με την Άγκυρα, ο Ζ.Μπορέλ, αν και δεν απάντησε στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, όσον αφορά το δεύτερο περιορίστηκε να πει ότι «η διπλωματία εφευρέθηκε για να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές μέσω διαλόγου και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. Η χώρα του έχει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία, ενώ κατασκευάζει για λογαριασμό της Άγκυρας το ελικοπτεροφόρο, «Αναντολού».

Η Αθήνα, κατά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρεται να ζητάει το «πάγωμα» της κατασκευής αυτού του οπλικού συστήματος, όπως έγινε παλιότερα με γαλλικά ελικοπτεροφόρα, τα οποία τελικώς δεν πουλήθηκαν στη Ρωσία, εξαιτίας της Κριμαίας.

Το ίδιο φέρεται να ζητάει η Αθήνα και από τη Γερμανία με την κατασκευή των έξι υποβρυχίων τύπου 214 για την Τουρκία.

Η κατάσταση χειροτέρευσε

Τέλος, συνολικότερα για το κλίμα που υπάρχει εντός της ΕΕ για το θέμα της Τουρκίας, είπε: «Όλοι οι υπουργοί θεωρούν ότι δεν έχουμε δει μια ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το αντίθετο μάλιστα. Σε πολλά θέματα, η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Οι δραστηριότητες για τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή (σ.σ. Κύπρος) συνεχίζονται.

Για τον λόγο αυτό, η εκτίμηση των υπουργών σε σχέση με την κατάσταση δεν είναι θετική.

Οι υπουργοί θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων επί του θέματος αυτού εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo