13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Δικαίωση ΕΔΟΕΑΠ από το ΣτΕ για την εισφορά του 2% – Το σκεπτικό των δικαστών


    Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η εισφορά του 2% την οποία καταβάλλουν οι επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπέρ του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).
    Αυτό έκρινε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (2482-2487/2020) και απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει εργοδότες κατά του ΕΔΟΕΑΠ, ζητώντας την ακύρωση της υποχρέωσης τους για καταβολή εισφοράς 2% υπέρ του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
    Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εισφορά, υπολογίζεται επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (άρθρο 6 παρ. 1 περ. β’ του α.ν. 248/1967, όπως η παρ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4498/2017).
    Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις αποφάσεις που εξέδωσε απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο καθορισμός του συντελεστή της επίδικης εργοδοτικής εισφοράς σε ποσοστό 2% δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.
    Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε πως η συγκεκριμένη επιβάρυνση «έχει χαρακτήρα εργοδοτικής εισφοράς και δεν αποτελεί φόρο. Επιβάλλεται υπέρ του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σε όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, στον οποίο απασχολούνται πρόσωπα ασφαλισμένα στον εν λόγω φορά.
    Κατά το ΣτΕ η θέσπισή της εισφοράς αποβλέπει, μεταξύ άλλων «στην ενίσχυση των εσόδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ο οποίος λειτουργεί κατά νόμον ως οργανισμός υποχρεωτικής κοινωνικής ασφαλίσεως και παροχής υπηρεσιών υγείας, στη διατήρηση της βιωσιμότητάς του και στη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας του, ώστε να ικανοποιούνται συνταγματικής τάξεως σκοποί κοινωνικής ασφαλίσεως που επιδιώκει».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ