Λαβρόφ: Οριοθέτηση ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδας βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, στον ΟΗΕ

Θανάσης Αργυράκης 05-12-2020 10:48
Λαβρόφ: Οριοθέτηση ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδας βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, στον ΟΗΕ
Η Μόσχα λέει θεωρεί απαράδεκτες κάθε είδους ενέργειες που αυξάνουν τις πιθανότητες συγκρούσεων στη Μεσόγειο

Υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικων Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το δίκαιο της Θάλασσας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ετήσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), υπό την αιγίδα του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα, είπε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria-Novosti, θεωρεί απαράδεκτες κάθε είδους ενέργειες που αυξάνουν τις πιθανότητες συγκρούσεων στη Μεσόγειο και καλεί να επιλύονται τα ζητήματα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε. Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε ενέργεια που αυξάνει τις προϋποθέσεις για συγκρούσεις. Υπάρχει ένας χώρος, παγκοσμιως, για την αποτελεσματική επίλυση των διαφορών: Τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Σ.Λαβρόφ υπενθύμισε ότι «οι μηχανισμοί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ έχουν προβλεφθεί από τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν», είπε.

Υπερατλαντικές πιέσεις

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευσή τους, είπε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στην υλοποίηση έργων που στοχεύουν στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αλλά απορρίπτει την πολιτικοποίηση του θέματος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση, και σε αυτή την περιοχή, ενεργειακών έργων που έχουν σχεδιαστεί για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με αέριο στην Ευρώπη. Απορρίπτουμε, όμως, την πολιτικοποίηση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Την επιλογή πρέπει να την κάνουν οι ίδιες οι χώρες - καταναλωτές, με βάση την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, της οικονομικής σκοπιμότητας και των ωφελημάτων, και όχι υπό την πίεση τελεσίγραφων και απειλών που εκπορεύονται υπερατλαντικά».

Ως γνωστόν, πάγια αμερικανική θέση είναι η α«απεξάρτηση» της ΕΕ από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των άλλων, η Ουάσιγκτον πιέζει αφάνταστα τη Γερμανία να μην προχωρήσει ο υποθαλάσσιος αγωγός, στη Βαλτική, Nord Stream, με ρωσικό φυσικό αέριο. Εχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που μετέχουν. Αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπήρξαν και υπάρχουν και για τη νότια Ευρώπη.

Ανησυχία για τη Λιβύη

Η Ρωσία, επίσης, υπογράμμισε ο Σ.Λαβρόφ, ανησυχεί για την κατάσταση στη Λιβύη, δεδομένου ότι η πολιτική διευθέτηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης συναντάει εμπόδια.

«Προκαλεί ανησυχία -είπε- η κατάσταση σε μια ακόμα χώρα της περιοχής. Τη Λιβύη. Η πορεία για την πολιτική εξομάλυνση της κατάστασης καθυστερεί. Οι πρόσφατες συναντήσεις (σ.σ. των αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου πολέμου) δεν οδήγησαν στην πρόοδο που όλοι περίμεναν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη Ρωσία, ο βασικός στόχος σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι η βοήθεια που θα προσφέρει η διεθνής κοινότητα στους Λίβυους για να ξεπεράσουν τη δυσπιστία που επικρατεί (σ.σ. μεταξύ τους) και να βρουν συμβιβαστικές λύσεις, δίχως απόπειρες να τους επιβληθούν έξωθεν έτοιμες συνταγές ή να ευνοηθεί η μια από τις δύο αντίπαλες πλευρές».

Ο ίδιος παρατήρησε, επίσης, ότι η Μόσχα ανησυχεί και εξαιτίας του ανεπίλυτου προβλήματος του διορισμού νέου ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στις ΗΠΑ διότι καθυστερούν την απόφαση επί πολλούς μήνες και αρνούνται να επιδιώξουν κάποιο συμβιβασμό για το πρόσωπο που θα αναλάβει.

«Ανησυχούμε για το ανεπίλυτο ζήτημα του διορισμού νέου ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη», είπε. Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί καθυστερούν για πολλούς μήνες αυτή την απόφαση, αγνοούν την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης, προσπαθούν να υπαγορεύσουν τους δικούς τους όρους, και αρνούνται να επιδιώξουν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί τους πάντες».

Να σημειωθεί πως τον Μάρτιο, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, με την ενεργό συμμετοχή του οποίου στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη του Βερολίνου για την εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του.

Η Στεφανί Γουΐλλιαμς, τοποθετήθηκε ως εκτελούσα χρέη ειδικού απεσταλμένου, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πρόσωπο του νέου ειδικού απεσταλμένου.

Ακούστηκε ότι πιθανώς θα διοριζόταν ο νυν ειδικός συντονιστής για θέματα της Μέσης Ανατολής, Νικολάι Μλάντενοφ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αφρικανικές χώρες ζητούν τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη να αναλάβει ένας εκπρόσωπος της Αφρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo