• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η «Μέδουσα» φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή και την απομακρύνει από τη Γερμανία

Θανάσης Αργυράκης 04-12-2020 18:38 Τελευταία ενημέρωση: 04-12-2020 18:39
Η «Μέδουσα» φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή και την απομακρύνει από τη Γερμανία
Η «Μέδουσα», η στροφή στη Μέση Ανατολή και η απογοήτευση της Γερμανίας

Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα» στην Αίγυπτο. Το ίδιο, βέβαια, συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά, ιδιαίτερα φέτος, οπότε καταγράφεται σημαντική τουρκική κινητικότητα, ως όλα δείχνουν, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Να σημειωθεί ότι και τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία εμφανιζόταν εξαιρετικά «ενοχλημένη» τις περιόδους που γινόταν η άσκηση. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι, προ ετών, είχε ξεσηκώσει μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο όταν ένα από τα σενάρια της άσκησης προέβλεπαν αποβατικές επιχειρήσεις στη Ρόδο.

Από αιγυπτιακής πλευράς, στη «Μέδουσα» παίρνουν μέρος υπερσύγχρονα ναυτικά και αεροπορικά μέσα, πολλά εκ των οποίων έχει προμηθευτεί η χώρα από τη Γαλλία.

Φέτος, στην άσκηση πήραν μέρος, εκτός της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Τα ΗΑΕ, τα οποία προ μηνών αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, και έχουν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, το τελευταίο διάστημα έριξαν γέφυρες στενής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ετσι, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν κοινά στρατιωτικά προγράμματα, εκπαιδεύσεις στρατιωτικών στην Ελλάδα. Φέτος τον Αύγουστο, ενδεικτικά, βρέθηκαν τέσσερα F-16 των ΗΑΕ στη Σούδα.

Απογοήτευση από τη Γερμανία

Οι σχεδιασμοί αυτοί, προφανώς δεν εντάσσονται απλά σε ένα πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά σε ένα μεγαλύτερο παζλ γεωπολιτικών σχεδιασμών και διαμόρφωσης «στρατοπέδων».

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt, με τίτλο «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία και σφυρηλατεί νέες συμμαχίες».

Εκεί αφού αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της αντιδικίας της με την Τουρκία, η Ελλάδα αισθάνεται ότι η ΕΕ την υποστηρίζει με βαριά καρδιά», παρατηρεί ότι «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση κυρίως για τη στάση της Γερμανίας», ενώ σημειώνει ότι «η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι επίσης απογοητευμένη από τη γερμανική στάση».

Αναφερόμενο στην άσκηση «Μέδουσα 2020», το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «η συμμετοχή των Εμιράτων επισφραγίζει μια νέα συνεργασία». Πόσο μάλλον, όταν πρόσφατα Αθήνα και Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής, οικονομικής και αμυντικής πολιτικής.

Κυρώσεις και γερμανικά υποβρύχια

«Η Αθήνα και η Λευκωσία -σημειώνει η γερμανική εφημερίδα- πιστεύουν ότι πολλοί εταίροι στην ΕΕ τις υποστηρίζουν με βαριά καρδιά στη διαμάχη με την Τουρκία.

Η ΕΕ μέμφεται μεν τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο ως παράνομες και απειλεί την Άγκυρα εδώ και μήνες με κυρώσεις, αλλά διστάζει να τις υλοποιήσει. Από τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, μόνο η Γαλλία στέκεται στο πλευρό τους».

Κατά την εφημερίδα, «κυρίως είναι η γερμανική κυβέρνηση που πατάει το φρένο -πιθανώς λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη συνέχιση του Συμφώνου για τους πρόσφυγες και λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, ιδίως στον τομέα των εξοπλισμών.

Πέρυσι, περισσότερο από το 1/3 όλων των γερμανικών εξαγωγών όπλων είχε ως προορισμό του την Τουρκία».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «η Ελλάδα αισθάνεται ως απειλή το γερμανο-τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα: Η Τουρκία κατασκευάζει έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 με άδεια από την Thyssen-Krupp. Τα υποβρύχια κατασκευάζονται μεν στην Τουρκία, αλλά τα περισσότερα από τα τεχνικά εξαρτήματα και ο οπλισμός προέρχονται από τη Γερμανία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει την παράδοση το 2009 και την εξασφάλισε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους 2,49 δισ. Ευρώ.

Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα υποβρύχια τύπου 214.

Αλλά με τα έξι τουρκικά υποβρύχια η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα μετατοπιστεί υπέρ της Άγκυρας».

Στροφή στη Μέση Ανατολή

Στο μεταξύ, αναφέρει η Handelsblatt, ότι η η ΕΕ «η Αθήνα δημιουργεί ένα δίκτυο νέων σχέσεων. Αυτό καθίσταται δυνατόν κυρίως επειδή και άλλα κράτη στην περιοχή αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ως ολοένα και πιο επιθετική.

Ήδη, η Ελλάδα, τα Εμιράτα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Γαλλία σε κοινή τους δήλωση καταδίκασαν τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις στη Μεσόγειο».

Επίσης, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος «είχαν προηγουμένως ενώσει τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ιορδανία για να σχηματίσουν μια μεσογειακή ομάδα φυσικού αερίου. Ο Οργανισμός θα συντονίζει την εξόρυξη και εμπορία φυσικού αερίου. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από αυτόν».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, «η Αθήνα δημιουργεί στενότερες επαφές και με τη Σαουδική Αραβία. Κατόπιν αιτήματος των Σαουδαράβων, η Ελλάδα θα αναπτύξει εκεί μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος, Patriot, για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει τα έξοδα για την ανάπτυξη».

Επιπλέον, «οι νέες σχέσεις ευνοούνται από την χαλάρωση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται επίσης πιο στενά».

Από τη μεριά της, «η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις μόνο με το Κατάρ στη Μέση Ανατολή, απομονώνεται ακόμα περισσότερο στην περιοχή, και χαρακτηρίζει τις νέες σχέσεις των Ελλήνων ως «συμμαχία του κακού».

Η «Μέδουσα»

Στο μεταξύ, ιδιαιτερης δημοσιότητας έτυχε στην Αίγυπτο η άσκηση «Μέδουσα». Ενδεικτικά, η ιστοσελίδα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Akhbar Al-Youm, αναφερόμενη στην επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Αίγυπτο και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, παρουσία του Αιγύπτιου υπουργού Άμυνας, στρατηγού, Μωχάμεντ Ζάκι, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο.

Από τη μεριά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος:

-Τόνισε ότι προσβλέπει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας και των κοινών ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

-Εξήρε το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Κάτι που αντανακλάται στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 10» που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων της Γαλλίας και των ΗΑΕ.

-Υπογράμμισε ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας έχει ως κίνητρο τη γόνιμη κοινή δράση σε ένα υποδειγματικό πλαίσιο κοινού οράματος και ισορροπημένων θέσεων, που βασίζονται στον σεβασμό, την καλή γειτονία και τα αμοιβαία συμφέροντα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μακριά από τη λογική των εντάσεων και των προβλημάτων.

Αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις

Στο δημοσίευμά της, η ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται και στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Σε αυτήν παρευρέθηκαν ο αντιστράτηγος, Mohamed Farid, αρχηγός του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, ορισμένοι ανώτεροι διοικητές των ΕΔ, ο πρέσβης και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Κάϊρο.

Συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, μεταφοράς και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γενικής Διοίκησης των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων να αυξήσει τους δεσμούς συνεργασίας με την Ελλάδα και τις σχέσεις σε διάφορους στρατιωτικούς τομείς και σε τομείς ασφάλειας.

Διαβάστε και:

Στην άσκηση «Μέδουσα» στην Αλεξάνδρεια Παναγιωτόπουλος και Φλώρος (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo