Χαρδαλιάς: Τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε όπως το περασμένο Πάσχα, μόνο με τις οικογένειές μας!

Newsroom L&O 04-12-2020 18:02 Τελευταία ενημέρωση: 04-12-2020 18:44
Χαρδαλιάς: Τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε όπως το περασμένο Πάσχα, μόνο με τις οικογένειές μας!
Ποια είναι η εξέλιξη της νόσου στη χώρα - Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο ΓΓ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Στα 316 ανήλθαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα, ενώ στα 397 έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Προβλήματα εντοπίζονται πάλι σε Πιερία και Λάρισα. 

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης η κυρία Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι είναι πάνω από 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. «Διαχρονικά τον Νοέμβριο παρατηρείται αύξηση στην ενδιάμεση ηλικία των νέων λοιμώξεων που έχει φτάσει στα 49 έτη». Άρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπλοκές και θάνατο. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.

«Σήμερα στην Ελλάδα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς», πρόσθεσε η καθηγήτρια παιδιατρικής. Τόνισε δε ότι φτάνει στο 84% η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά. Στην Αθήνα υποχωρεί στο 71% για να αυξηθεί στο 94% στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι «εκεί που πάει να ηρεμήσει μια περιοχή, ξεσπά μια συρροή κρουσμάτων σε κάποιο εργασιακό χώρο ή σε μια δομή».

«Φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι πιο δύσκολος. Θα θέλαμε φέτος να βρεθούμε γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι.» «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος. Χρειάζονται πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο, χιλιόμετρο. Όταν θα φτάσουμε στον τερματισμό θα έχουμε πετύχει τον στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παρέλθει σχεδόν ενάμιση μήνας μετά τον εμβολιασμό για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. «Μέλη της επιτροπής εμβολιασμών έχουν εργαστεί σκληρά, ώστε να μοιραστεί ενημερωτικό υλικό σε όλη τη χώρα. Όταν έρθουν στη χώρα μας στην αρχή του νέου έτους, θα μπορούμε να ασχοληθούμε πιο ενεργά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος επανέλαβε ότι κάθε μέρα υπάρχει ένας ρυθμός επέκτασης της πανδημίας στις 600.000 διαγνώσεις την ημέρα. «Ελαφρά πτωτική πορεία καταγράφεται στην Ευρώπη με 200.000 διαγνώσεις». Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μίλησε για επιβράδυνση σε Γαλλία και Γερμανία. Στο Ην. Βασίλειο υπάρχει σταθεροποίηση των νεκρών στους 470 την ημέρα. Στην Ιταλία μόλις χθες με 993, καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων.

Για την Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι η μείωση των κρουσμάτων συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Ειδική αναφορά έγινε για τους κατοίκους της επαρχίας και των χωριών. «Ίσως επειδή είστε μακριά από τα αστικά κέντρα, να πιστεύετε ότι ο κορονοϊός δεν σας αφορά. Αυτό είναι λάθος», τόνισε με νόημα. «Έχουμε δρόμο πολύ, μέχρι να δούμε την πανδημία να κάμπτει λόγω εμβολίων».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι 16.347 είναι τα επίσημα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται σε πέντε περιφέρειες. Το 66% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδα, ενώ η Αττική έχει μόλις το 19% των κρουσμάτων. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται. Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Φλώρινα, Ημαθία και Πιερία είναι οι περιοχές που μας απασχολούν περισσότερο. Γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης και στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί. 587 κρούσματα στην Πιερία, 548 στην Πέλλα, 486 στην Ημαθία, 454 στην Δράμα, 376 στην Ξάνθη, 172 Φλώρινα». Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαπιστώνεται ότι από τις πόλεις, οι πολίτες μεταβαίνουν στα χωριά...

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 4.297 κρούσματα από τα οποία σχεδόν 2.000, νοσηλεύονται.

Από τις 7 Νοεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 1.723.327 έλεγχοι, έχουν καταγραφεί 43.383 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 9,6 εκατ. ευρώ. «Στις περιοχές όπου τα μέτρα δεν αποδώσουν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων». Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα, αν έχουν διάγνωση θετική στον κορονοϊό, θα τους απαγορεύεται η είσοδος. Επίσης, δεν θα επισκέπτονται το Άγιον Όρος, επισκέπτες. Τα δύο μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν από την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα καταστήματα που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα. Ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, θα το πράξουν για την περίοδο 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου. Για μετάβαση στο κατάστημα θα μπορούν οι καταναλωτές να στέλνουν SMS στο 13033, στον κωδικό 2. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ. Θα επιτρέπεται η είσοδος τεσσάρων πολιτών, ανά 100 τ.μ.

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά όλων, ως προς τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. «Από αυτό θα κριθούν τα επόμενα βήματά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Το Πάσχα το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας. Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τα Χριστούγεννα»...

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι ελέγχθηκε η δυνατότητα να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Θα γίνει επανέλεγχος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας...

Για τις καταγραφές των κρουσμάτων, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι έχουμε «μία ομάδα, μία ενημέρωση, ένας αριθμός». Ο υφυπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι στρατηγικές που ακολουθεί η χώρα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα. 

Αναφορικά με τις ιχνηλατήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι ο μέσος όρος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι 23,3 λεπτά. «Όταν είχαμε 3.500 κρούσματα, τους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο εργασίας, στις 11 ώρες. Χρεώθηκαν έως 18 φακέλους ο καθένας και σε 28 ώρες είχαν τελειώσει.» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo