Τουρκική Navtex - Σφήνα στα 7 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και στα 18 από το Καστελόριζο (χάρτες)

Θανάσης Αργυράκης 04-12-2020 17:10 Τελευταία ενημέρωση: 04-12-2020 17:13
Τουρκική Navtex - Σφήνα στα 7 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και στα 18 από το Καστελόριζο (χάρτες)
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Εντός της ζώνης των έξι και 12 ναυτικών μιλίων, δέσμευσε η Τουρκία θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις το Πολεμικό Ναυτικό της.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες το προηγούμενο διάστημα έπλεε ο τουρκικός στόλος, συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis.

Κάτι που δείχνει ότι και αυτή η Navtex αποτελεί συνέχεια των σχεδιασμών της Τουρκίας που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες.


Η θαλάσσια περιοχή, την οποία δέσμευσε, εκτείνεται ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Εκτιμάται ότι η θαλάσσια ζώνη απέχει περί τα επτά ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 18 ν.μ. από το Καστελόριζο.Ενα μεγάλο μέρος της περιοχής εφάπτεται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, εισέρχεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλησιάζει και στα έξι ναυτικά μίλια, τα οποία αποτελούν τα δεδηλωμένα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, ενώ «εισβάλλει» στη ζώνη ανάμεσα στα 6 και στα 12 ν.μ..

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, βάσει του διεθνούς Δικαίου, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ. Κάτι που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κάνει «όταν το κρίνει σκόπιμο».

Να σημειωθεί πως το Oruc Reis έπλεε σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εισβάλλοντας ακόμα και σε ζώνες ανάμεσα στα 6 και στα 12 ν.μ., κοντά στο Καστελόριζο.

Κατ' αυτό τον τρόπο, η Αγκυρα θεωρεί ότι «μαρκάρει» τις θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες διεκδικεί και ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι τουρκικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo