19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που αλλάζει το καθεστώς μοριοδότησης οπλιτών


    Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς μοριοδότησης των οπλιτών επιφέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κρίθηκε νόμιμο από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
    Με το Προεδρικό Διάταγμα που «πέρασε» τον έλεγχο συνταγματικότητας του ΣτΕ τροποποιείται άλλο παλαιότερο ΠΔ (292/2001) το οποίο καθόριζε μέχρι σήμερα τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών.
    Ειδικότερα, με το νέο ΠΔ αλλάζει ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων όσον αφορά στις γραμματικές γνώσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ και ΤΕΙ μοριοδοτείται με 460 μονάδες, η αποφοίτηση από ΙΕΚ μοριοδοτείται με 350 μονάδες, η φοίτηση σε ΙΕΚ μοριοδοτείται με 250 μονάδες, η γνώση ξένης γλώσσας από 50 έως 150 μονάδες, ανάλογα με το βαθμό γνώσης, κά.
    Ακόμη, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι για χρονικό διάστημα προϋπηρεσίας μέχρι 3 μηνών η μοριοδότηση είναι 50 μονάδες και άνω των 3 και μέχρι 6 μηνών, η μοριοδότηση είναι 100 μονάδες καθώς και ότι οι υπηρετούντες ή υπηρετήσαντες ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) μοριοδοτούνται με 100 μονάδες.
    Επίσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι μόνιμοι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία πέντε χρόνια στις εν λόγω περιοχές, μοριοδοτούνται με 100 μόρια.
    Τέλος, βάσει των νέων διατάξεων με 100 μονάδες μοριοδοτούνται τα παιδιά πολυτέκνων, τα παιδιά ή τα αδέλφια αναπήρων που τραυματίστηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, τα παιδιά των στρατιωτικών ειρηνικής περιόδου με αναπηρία 67% και άνω, εκείνων που συμμετείχαν: 1) από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, 2) το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία της Κύπρου και 3) το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ