Κυπριακό: Νέα διεθνής Διάσκεψη στην αρχή του 2021

Θανάσης Αργυράκης 03-12-2020 21:42 Τελευταία ενημέρωση: 03-12-2020 21:44
Κυπριακό: Νέα διεθνής Διάσκεψη στην αρχή του 2021
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν είδε την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ

Παρ' ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει αύριο στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, δεν συνάντησε την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία βρέθηκε χτες στην Αθήνα.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί απεσταλμένοι των γ.γ. του ΟΗΕ στο παρελθόν, κάνει αυτές τις ημέρες γύρο επισκέψεων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να προετοιμάσει τη νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, η Τ.Λούτ συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου, Θεμιστοκλή Δεμίρη, με τον οποίο μάλιστα συνομίλησαν «για αρκετή ώρα».

Ωστόσο, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, κατά δήλωσιν του εκπροσώπου του υπουργείου, δεν συναντήθηκε με τον Ν.Δένδια.

Ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας του Κυπριακού για την ελληνική εξωτερική πολιτική, πάντα ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών της χώρας μας που συναντούνταν με τον εκάστοτε ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το πρόβλημα, και όχι υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Από τη μεριά του, ο Α.Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, περιορίστηκε να πει ότι η Τ.Λούτ συναντήθηκε με την «κορυφή της υπηρεσιακής ηγεσίας» του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί πως στο πρόσφατο παρελθόν, πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία άφηναν αιχμές για «αποστασιοποίηση» της Αθήνας από το Κυπριακό και για διαθέσεις μη εμπλοκής στο θέμα. Κάποιοι, μάλιστα, επαναλάμβαναν το γνωστό ότι «η Κύπρος κείται μακράν».

Κατά τον Α.Παπαϊωάννου, η διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό που σχεδιάζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, το πιθανότερο θα γίνει στην αρχή του 2021, αλλά, όπως είπε ο πρώτος, «δεν θεωρούμε ότι θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση» εκεί.

Η επισήμανση αυτή γεννά ερωτηματικά, δεδομένου ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αφού η Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων, φαίνεται να προκρίνει τώρα τη «λύση» των δύο κρατών και της διχοτόμησης, και να απομακρύνεται από τη βάση της συζήτησης που υπάρχει εδώ και χρόνια για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία.

Εκτός των άλλων, πρόσφατα προέβη στην ωμή καταπάτηση αποφάσεων του ΟΗΕ, σε μια νέα εισβολή, όπως χαρακτηρίστηκε το «άνοιγμα' της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στην περιοχή των Βαρωσίων. Μάλιστα, έκει έστησε επικοινωνιακό σόου ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο για να κάνει, όπως είπε, «πικ νικ» με τον νέο «πρόεδρο» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ.

Πολύ περισσότερο, μια -έστω «άτυπη»- Διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν παύει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και να δημιουργεί σοβαρά διπλωματικά προηγούμενα για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης ή μη του προβλήματος που διαρκεί 46 χρόνια.

Πάντως, ο Α.Παπαϊωάννου σημείωσε πως, «εφόσον προσκληθούμε στη Διάσκεψη, θα συμμετάσχουμε. Δεν βάζουμε όρους. Είμαστε ανοικτοί».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «εφόσον ξαναξεκινήσει η διαδικασία (σ.σ. για την επίλυση Κυπριακού), αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά», ενώ ανέφερε ότι η λύση θα πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι του 2017, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντανά, πραγματοποιήθηκε διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία «ναρκοθετήθηκε» από την τουρκική πλευρά.

Το κέρδος για την ελλαδική και την κυπριακή πλευρές ήταν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ συνέταξε ένα κείμενο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται μέτρα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, καθώς και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, το οποίο, το 1074, άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του Αττίλα.

Το κείμενο Γκουτιέρες καταγράφτηκε ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ελληνας υπουργός, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, «τις εξελίξεις στην περιοχή και το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό» (!).

Επίσης, «θα μετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Λευκωσία, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED) υπό την αιγίδα του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Θα συμμετέχει στο πάνελ με θέμα “Shared Prosperity and Migration” μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Πορτογαλίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo