Βαρβιτσιώτης: Αποκλίνουν σημαντικά οι απόψεις των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Θανάσης Αργυράκης 03-12-2020 12:50
Βαρβιτσιώτης: Αποκλίνουν σημαντικά οι απόψεις των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
«Καταγράφεται σημαντική απόκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία», παραδέχεται τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Εμφανιζόμενος, όπως όλα δείχνουν, κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, με θέμα, μεταξύ άλλων, την Τουρκία, ο ίδιος ανέφερε ότι «μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η ύπαρξη ενός μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων».

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα φέρεται να ζητά από την ηγεσία της ΕΕ την κατάρτιση μιας λίστας με κυρώσεις, η οποία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις επιθετικές και παράνομες ενέργειές της σε βάρος της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Λευκωσία, από τη μεριά της, εδώ και καιρό έχει θέσει ξεκάθαρα θέμα κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας.

Μάλιστα, από τη στιγμή που υπάρξει απροθυμία από κράτη - μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις, αντίστοιχες για παράδειγμα με αυτές που έχουν υιοθετηθεί σε βάρος της Ρωσίας, με συνέπεια να πληγεί σοβαρά η τουρκική οικονομία, η Λευκωσία ζητάει, τουλάχιστον «συμβολικά», το λιγότερο να επιβληθούν κυρώσεις στις Δυτικές και τις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στις «έρευνες» των σκαφών Barbaros και Oruc Reis.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, πάντως, προβληματισμός, ως όλα δείχνουν, υπάρχει και στην απέναντι όχθη.

Ενδεικτικό είναι άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, η οποία ισχυρίζεται ότι «η Γερμανία επικεντρώνεται σε κυρώσεις εναντίον μεμονωμένων ατόμων, προκειμένου να μην τιμωρηθεί ο τουρκικός λαός στο σύνολό του». Επίσης, ότι «είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι δεν θα ληφθεί απόφαση επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας».

Είναι εμφανές ότι στην Τουρκία έχουν «ποντάρει όλα τα λεφτά» στη στάση του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται να μην επιθυμεί την σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα.

Από τη μεριά του, ο Μ.Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό, Real FM, είπε ότι, αν θέλει η ΕΕ να διατηρήσει την αξιοπιστία της, πρέπει να επιβάλλει τις αποφάσεις που πήρε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ).

Ως γνωστόν, το ΕΣ είχε αποφασίσει ότι, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική -και η Αγκυρα την συνέχισε- θα πρέπει να της επιβληθούν «μέτρα».

Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, είχε πει ότι ήδη σχηματίζεται η λίστα με τις κυρώσεις.

Τώρα, ωστόσο, αποδεικνύεται, όπως άλλωστε παραδέχονται και οι Έλληνες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι τέτοιος κατάλογος δεν υπάρχει.

Και ενώ τους προηγούμενους μήνες σειρά κυβερνητικών στελεχών ήταν λαλίστατα περί επικείμενων κυρώσεων στην Τουρκία, τώρα, ενόψει της νέας Συνόδου, αφήνουν αιχμές σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως το Βερολίνο, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να προετοιμάσουν την ελληνική κοινή γνώμη, χαμηλώνοντας τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών.

Τέλος, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις διαφωνίες εντός ΕΕ σε ζητήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά, το Brexit, το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ανέφερε ότι όλα αυτά εντείνουν τον προβληματισμό της Γερμανικής Προεδρίας για την ανάγκη γρήγορης επίτευξης συμφωνιών, «με αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ένα ισχυρό κύκλο πιέσεων προς τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται βαρίδια στα πόδια της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo