Ο Τσαβούσογλου «βλέπει» ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!

Θανάσης Αργυράκης 02-12-2020 22:56
Ο Τσαβούσογλου «βλέπει» ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!
Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εκτιμά ότι όταν συμβεί αυτό, θα αλλάξει όλη η περιοχή

Το «ιστορικό βήμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», βλεπει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υλοποιείται, όταν βέβαια οι Βρυξέλλες ξεπεράσουν τη σύγχυση που έχουν σήμερα, όπως είπε.

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι, άπαξ και λυθούν οι ... παρεξηγήσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η επίδραση που θα υπάρξει στην περιοχή μας, θα είναι τόσο μεγάλη, που θα την μετασχηματίσει.

Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, μιλώντας στο «TRT (σ.σ. τουρκική κρατική τηλεόραση) World Forum», ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, το τελευταίο διάστημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εμφανίζονται ως σφόδρα φιλοευρωπαίοι.

«Η Τουρκία -είπε- είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βλέπει το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις ξεπεράσουμε τη σημερινή σύγχυση, που ενυπάρχει κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά (!), πιστεύω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί το ιστορικό βήμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η επίλυση των συνεχιζόμενων διαφορών μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών μπορούν να έχουν μία «μετασχηματιστική επίδραση και στην ευρύτερη γειτονιά της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στις βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, επέρριψε τις ευθύνες στην ελλαδική και κυπριακή πλευρές, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επιβάλλουν τη μονομερή και μαξιμαλιστική ατζέντα τους στην Τουρκία, καταχρώμενοι της αλληλεγγύης της ΕΕ για την προώθηση της εθνικιστικής ατζέντας τους».

Μιλώντας, επίσης, για το γερμανικό «ρεσάλτο», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, «Ειρήνη», σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που ήταν άκρως ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, είπε ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή επιχείρηση «χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εναντίον της Τουρκίας».

Να σημειωθεί πως το πλοίο, Rosaline-A, σύμφωνα με αποδείξεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, είχε μεταφέρει προηγουμένως τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση, «Ειρήνη», έχει ως αποστολή της την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τήρηση του εμπάργκο όπλων προς την εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα. Για τον Μ.Τσαβούσογλου, όμως, «τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν υπερισχύουν της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, επίσης, ο κορονοϊός «επιδείνωσε τις αυξανόμενες τάσεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας», ενώ, όπως είπε, «η Ευρώπη είναι το επίκεντρο τέτοιων αρνητικών τάσεων».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία ανησυχεί για τον «επεκτεινόμενο λαϊκιστικό, ρατσιστικό, αντι-μεταναστευτικό λόγο στην Ευρώπη, τη ρητορική μίσους και τις προσβλητικές δημοσιεύσεις εναντίον μουσουλμάνων, η ασφάλεια και η ευημερία των οποίων βρίσκονται υπό απειλή. Το μόνο που θα κάνει ο λαϊκιστικός και ρατσιστικός λόγος θα είναι να ενισχύσει ριζοσπάστες και τρομοκράτες», είπε.

Οι συγκεκριμένες αναφορές Τσαβούσογλου δεν είναι οι μοναδικές. Επανειλημμένως αρκετοί Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες στρέφονται κατά της Ευρώπης, και ιδιαίτερα εναντίον της Γαλλίας, κατηγορώντας τες για «ισλαμοφοβία». Βέβαια, ούτε λέξη για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στη Γαλλία και την Αυστρία.

Καθίσταται εμφανές, έτσι, ότι η Τουρκία επιδιώκει να καθιερωθεί ως ο «πατερούλης» των μουσουλμάνων, όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη. Ωστόσο, ακόμα και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους, συναντά πολλάκις την άρνησή τους.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εστράφη κατά της Ελλάδας, αλλά και της Frontex, κατηγορώντας τες για «κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο». Σημείωσε, επίσης, πως «οι πολιτικές επαναπροώθησης αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, αλλά η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή επί του θέματος».

Υπερασπίστηκε, μάλιστα, των τουρκικών στρατιωτικών εισβολών στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι άνοιξαν το δρόμο για την επιστροφή περισσότερων από 411.000 Σύρων στην πατρίδα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo