ΣτΕ: Νέο «όχι» στα έργα εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο

Κατερίνα Μάνθου 02-12-2020 16:45 Τελευταία ενημέρωση: 02-12-2020 16:50
ΣτΕ: Νέο «όχι» στα έργα εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο
Πρόκειται για την έβδομη, κατά σειρά, άρνηση, τα τελευταία 22 έτη

Νέο «όχι», το έβδομο κατά σειρά, μέσα σε διάστημα 22 ετών, στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο, «είπε» με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με απόφασή του (2228/2020) απέρριψε την αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.,  που ζητούσαν να ακυρωθούν δυο κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2017 που αφορούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Αντίθετα, με άλλη απόφασή του (2230/2020) το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, έκανε δεκτή αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Ο Αχελώος». Ο προσφεύγων Σύνδεσμός ζητούσε να ακυρωθεί η από 4.8.2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας» στον ποταμό Αχελώο περιφερειακή ενότητας Τρικάλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, την  οποία ακύρωσε και πάλι το ΣτΕ, είχαν παρέμβει η περιφέρεια  Θεσσαλίας, η περιφερειακή  Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης Τρικάλων  και  η ΔΕΗ. Κοινό επιχείρημά τους ήταν ότι το επίμαχο έργο «έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo