ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ και οι νέες απειλές

Newsroom L&O 02-12-2020 11:11
Γερμανικά ΜΜΕ: Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ και οι νέες απειλές
Με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην μελλοντική στόχευση του ΝΑΤΟ

Τη διαδικτυακή σύνοδο των υπουργών  Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και τις σκέψεις για τη μελλοντική στόχευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 30 μέλη. Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν 16. Αναπτύσσεται. Αυτό που προσφέρει, η συλλογική ασφάλεια, είναι σε ζήτηση. Παρά την ελκυστικότητα όμως, οι εντάσεις θολώνουν την εικόνα του. Πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προκάλεσε αναταραχή όταν χαρακτήρισε τη συμμαχία "εγκεφαλικά νεκρή". Ήταν υπερβολικό, αλλά σε ένα βαθμό η κριτική ήταν δικαιολογημένη: πολλή λίγη διαβούλευση και κοινή ανάλυση, αμφιβολίες για τη συνοχή και την αλληλεγγύη».

Το σχόλιο αναφέρεται και στα πορίσματα, στα οποία κατέληξε ειδική ομάδα προβληματισμού για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τα οποία μεταξύ άλλων προκρίνουν την «ενίσχυση της πολιτικής πλευράς της συμμαχίας».

Η FAZ παρατηρεί: «Μια τέτοια ενίσχυση έχει αργήσει, είναι όμως συγχρόνως απαραίτητη, κι αυτό διότι η κοινότητα των δημοκρατιών του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια νέα στρατηγική θέση. Οι λέξεις κλειδιά είναι ο συστημικός και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός. Δεν είναι δύσκολο να δούμε τι ή ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό: η Ρωσία και, πάνω απ 'όλα, η άνοδος της Κίνας.»

Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει. Είναι καλό ότι η ομάδα προβληματισμού υπό τον πρώην υπ. Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ κατέθεσε τώρα προτάσεις επ' αυτού. Αντικατοπτρίζουν την εικόνα των απειλών που υπάρχουν σήμερα σε έναν κόσμο, όπου η παλιά Δύση αμφισβητείται με ολοένα πιο επιθετικό τρόπο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα. Αλλά με το να εστιάζει στους εξωτερικούς κινδύνους δεν θα πρέπει να παραβλέπει και τους κινδύνους στο εσωτερικό. Κανένας επιτιθέμενος που προέρχεται έξω από τη συμμαχία δεν μπορεί να την αποδυναμώσει, περισσότερο από τις εσωτερικές συγκρούσεις».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo