Την ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Θανάσης Αργυράκης 01-12-2020 18:36
Την ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας
Τόνισε ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ

Την ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό.

Κατά τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε, όμως, ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.

Αποσταθεροποίηση

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσήλωσης σε βασικές αρχές ΝΑΤΟ, όπως δημοκρατία, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμός κανόνων δικαίου, τη στιγμή, μάλιστα, που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Μιλώντας, ακόμα, για την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030», η οποία παρουσιάστηκε στους υπουργούς Εξωτερικών, τόνισε ότι το σύνολο των συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας.

Ευχαριστίες στον Πομπέο

Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάϊκ Πομπέο στη Σύνοδο, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Δεδομένου, επίσης, ότι η Σύνοδος ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, o Έλληνας υπουργός τον ευχαρίστησε για την αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Ουδείς «μαξιμαλισμός»

Ο Ν. Δένδιας, ακόμα, είπε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

Τόνισε επίσης ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου.

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo