19.9 C
Athens
20.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι δήμοι για ατυχήματα ή ζημιές από πτώση δέντρων – Θα πληρώνουν αποζημίωση


    Μια σημαντική απόφαση, η οποία καθιστά υπεύθυνους τους δήμους και τις κοινότητες σε περίπτωση που ένα δέντρο πέσει σε κοινόχρηστο χώρο και προκαλέσει ατύχημα, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
    Συγκεκριμένα, με αυτή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε απόφαση διοικητικού Εφετείου με την οποία επιδικάσθηκε αποζημίωση συνολικού ύψους 164.280 ευρώ σε μέλη της οικογένειας υπαίθριου μικροπωλητή. Ο 57χρονος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ένα μεγάλο κλαδί δένδρου έπεσε στο κεφάλι του από ύψος 20 μέτρων. Το τραγικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα σε δημόσιο χώρο, όπου και εκτυλίσσονταν η υπαίθρια εκδήλωση.
    Το ΣτΕ ενώπιον του οποίου έφτασε η υπόθεση έκρινε πως οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους και λοιπούς χώρους. Ακόμη, σύμφωνα με το ΣτΕ υποχρεούνται να διενεργούν τακτικούς ελέγχους, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου από πτώση μεγάλων κλαδιών, θα πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις.
    Το τραγικό περιστατικό που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη έλαβε χώρα το 2009. Τότε ο 57χρόνος βιοπαλαιστής μαζί με την γυναίκα του είχαν στήσει πάγκο μέσα στο χώρο του δημοτικού πάρκου, καθώς ήταν ημέρα υπαίθριας λαογραφικής εορτής. Όμως, ξαφνικά ένα κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων κατέπεσε στο κεφάλι του. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε κρατικό νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρούργο. Όμως, κατά τη διακομιδή του έχασε τη μάχη για τη ζωή.
    Τα μέλη της οικογένειάς του και συγκεκριμένα η σύζυγος και τα δυο του παιδιά προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και διεκδίκησαν από το Δήμο αποζημίωση μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων. Το Εφετείο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου». Το ίδιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα. Ακόμη το δικαστήριο επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθενται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.
    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το Εφετείο καταδίκασε τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο της διεύθυνσης περιβάλλοντος του αρμόδιου Δήμου και την αντιδήμαρχο υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια. Το δικαστήριο επέβαλλε στον αντιδήμαρχο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή και στην αντιδήμαρχο φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ