Με «αερογέφυρα» δίπλα από την Κρήτη σπάζει η Τουρκία το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (χάρτες)

Θανάσης Αργυράκης 01-12-2020 17:27 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2020 17:28
Με «αερογέφυρα» δίπλα από την Κρήτη σπάζει η Τουρκία το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (χάρτες)
Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμική Αεροπορίας, με εντατικούς ρυθμούς, πηγαινοέρχονται από την Τουρκία στη Λιβύη

Μόλις μερικές ημέρες μετά το «μπλόκο» τουρκικού εμπορικού πλοίου από γερμανικό πολεμικό σκάφος της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, «Ειρήνη» στα ανοικτά της Μεσογείου, η Τουρκία έχει ξεκινήσει «αερογέφυρα» προς τη Λιβύη.

Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμική Αεροπορίας, με εντατικούς ρυθμούς, πηγαινοέρχονται από την Τουρκία στη Λιβύη. Γι' αυτό χρησιμοποιούν αεροδιαδρόμους πάνω από το Αιγαίο, ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο, καθώς και νότια και ανατολικά της Κρήτης, ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.Σε μια περίπτωση, μάλιστα, έχουν καταγραφεί από ιστοτόπους που ειδικεύονται σε θέματα αεροναυτιλίας, να πετούν τρία μεγάλα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη (τύπου Airbus-400Μ).

Πρόκειται για μια διαδρομή, την οποία ακολουθούν ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ της γείτονος.Το τελευταίο διάστημα είχαν ελαφρώς μειωθεί, αλλά τις τελευταίες ημέρες, μετά το επεισόδιο με την επιχείρηση, «Ειρήνη», καταγράφεται και πάλι μια αύξηση.

Ως γνωστόν, κομάντος από το γερμανικό πλοίο, «Hamburg», της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, η οποία έχει ως αποστολή της την υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προέβησαν σε νηοψία, στο τουρκικό εμπορικό πλοίο, «Rozaline-A». Κάτι που προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κόντρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Να σημειωθεί πως το «Rozaline-A» ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στα Δυτικά ΜΜΕ, στο παρελθόν έχει καταγραφεί από δορυφόρο να ξεφορτώνει στη Λιβύη τεθωρακισμένα οχήματα. Το τουρκικό πλοίο πέρασε από το Αιγαίο στην πορεία του προς τη Λιβύη.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους σε θέματα αεροναυτιλίας, σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Μεσογείου πραγματοποιούσε πτήσεις και ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κρήτη, ενώ από την πορεία του φαίνεται ότι πετούσε και κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, πιθανότατα συγκεντρώνοντας πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo