11.4 C
Athens
11.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Γιανναράς στην «Καθημερινή»: Κωμική παντομίμα η νοηματική γλώσσα – Οργισμένη αντίδραση από Σωματείο Διερμηνέων


    Στο κυριακάτικο άρθρο του (29.11.20) στην Καθημερινή με τίτλο «Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και θρησκείας» ο Χρήστος Γιανναράς παρομοιάζει τον διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας με «κωμική φιγούρα χειρονόμου ορχηστή στην οθόνη να παλεύει, με γκριμάτσες και νοήματα, να κάνει κατανοητά τα δρώμενα και λεγόμενα, σε κωφάλαλους», ενώ για την ίδια νοηματική γλώσσα γράφει «Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαμαρτυρηθεί ή να καγχάσει γι’ αυτή την κωμική παντομίμα, το ανθρωπάκι με τις γκριμάτσες και τα νοήματα;»
    Όπως ήταν αναμενόμενο οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Σωματείου Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας, το οποίο με ανάρτησή του εξέφρασε την απογοήτευση και την αγανάκτησή του για τα συγκεκριμένα σχόλια τα οποία προσβάλλουν το επάγγελμα αλλά και την Νοηματική γλώσσα εν γένει, σύμφωνα με το Σωματείο.
    Το Σωματείο αναφέρει ότι η Νοηματική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη με νόμο του ελληνικού κράτους και είναι ισότιμη με την Ελληνική, ενώ το επάγγελμα του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας υφίσταται και ασκείται στην Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια.
    Το Σωματείο Διερμηνέων ΕΝΓ έχει ήδη αποστείλει και επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα Καθημερινή αναμένοντας επίσημη απάντηση.
    Ολόκληρη η ανάρτηση του Σωματείου Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας:
    «Σήμερα με μεγάλη απογοήτευση και μένοντας πραγματικά εμβρόντητοι με τις απαρχαιωμένες απόψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Επίσημη σελίδα, το οποίο προσβάλλει το επάγγελμα μας, αλλά και τη Νοηματική γλώσσα γενικότερα. Μια γλώσσα αναγνωρισμένη με νόμο του ελληνικού κράτους, ισότιμης με την Ελληνική και ένα επάγγελμα αυτό του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας που υπάρχει και δρα στην Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια. Το Σωματείο Διερμηνέων ΕΝΓ έχει ήδη αντιδράσει με επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα και αναμένουμε την επίσημη απάντηση της για την δημοσίευση αυτού του απαράδεκτου άρθρου.‼️ Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος – HFD ΕΣΑμεΑ – NCDP Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών».
    Στο κυριακάτικο άρθρο του (29.11.20) στην Καθημερινή με τίτλο «Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και θρησκείας”» ο Χρήστος Γιανναράς μεταξύ άλλων γράφει τα εξής:
    «Και θυμάμαι το συγκεκριμένο ποίημα του Σεφέρη κάθε φορά, τους τελευταίους μήνες, που η κρατική στην Ελλάδα τηλεόραση μεταδίδει την εκκλησιαστική λατρεία χωρίς λατρεύουσα εκκλησία, μόνο με μιαν άσχετη, σχεδόν κωμική φιγούρα χειρονόμου ορχηστή στην οθόνη να παλεύει, με γκριμάτσες και νοήματα, να κάνει κατανοητά τα δρώμενα και λεγόμενα, σε κωφάλαλους.
    …Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαμαρτυρηθεί ή να καγχάσει γι’ αυτή την κωμική παντομίμα, το ανθρωπάκι με τις γκριμάτσες και τα νοήματα, που θέλει να κάνει «κατανοητή» την ιλιγγιώδη ποίηση της εκκλησιαστικής λατρείας; Σκεφθείτε έναν ανάλογο χειρονόμο, που θα «ερμήνευε» στην τηλεοπτική οθόνη την τέλεση μιας αρχαίας τραγωδίας ή την απαγγελία υψηλής ποίησης.
    ….Με την ίδια “λογική” και η γλώσσα των κωφαλάλων υποκαθιστά επισήμως την εκκλησιαστική λατρεία με αποκλεισμένη τη λατρεύουσα εκκλησία. Δεν ενδιαφέρει η παρουσία των προσώπων, να γιορτάσουν τον ρεαλισμό της ελπίδας ότι “ο θάνατος πατείται θανάτω”. Στόχος συγκρότησης της Εκκλησίας είναι να “καταλάβουν” όλοι, ακόμα και οι κωφάλαλοι, ότι αυτός ο θεσμός (που τον λέμε ακόμα “εκκλησία”) είναι χρήσιμος, ωφέλιμος – με τον θάνατο, βέβαια, αδιαμφισβήτητο τελικό νικητή, να μας περιμένει στη γωνία».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ