• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΡΙΖΑ: Να μετάσχουν οι ήδη υπηρετούντες ΟΒΑ στις Ειδικές Δυνάμεις, στον διαγωνισμό για ΕΠΟΠ

lawandorder.gr 30-11-2020 19:54
ΣΥΡΙΖΑ: Να μετάσχουν οι ήδη υπηρετούντες ΟΒΑ στις Ειδικές Δυνάμεις, στον διαγωνισμό για ΕΠΟΠ
Ερώτηση κατέθεσαν πάνω από 40 βουλευτές

Ανω των 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ερώτηση στον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, στον επικείμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.) της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν από το 2017 και το 2014 στις Ειδικές Δυνάμεις. Για την κάλυψη ειδικών υπηρεσιακών αναγκών του στρατού, διορίστηκαν κατόπιν διαγωνισμού, ως Αλεξιπτωτιστές σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, όσοι υπηρετούσαν ήδη στις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ και είχαν ολοκληρώσει σχετικά σχολεία εξειδίκευσης.

Προσλήφθηκαν με σύμβαση αρχικά για 3 χρόνια και δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και στη συνέχεια για άλλα 5 χρόνια.

Στην λύση αυτή είχε προχωρήσει το ΥΕΘΑ, παρά τις απαγορεύσεις προσλήψεων, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που παρουσιάστηκαν τότε, λόγω απομάκρυνσης στελεχών από μονάδες και λόγω αδυναμίας προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, στον επικείμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για το 2021, δεν παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων Ο.Β.Α λόγω ηλικιακού ορίου, καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.2936/2001, όπου καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για την πρόσληψη ΕΠΟΠ, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο ηλικίας, που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, να μην υπερβαίνει το 28° έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος κατάταξής τους στις Ε.Δ. Κάτι το οποίο είναι επί της αρχής λογικό.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) με το αρ.πρωτ. 1725|24-11-2020 έγγραφο, κοινοποιεί προς το ΥΕΘΑ επιστολή ενδιαφερομένων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης της Πολεμικής Αεροπορίας, με επισυναπτόμενη πρόταση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την περίπτωσή τους, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στον επικείμενο διαγωνισμό.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους αυτή, τα Επιτελεία και των τριών Κλάδων έχουν εισηγηθεί την αλλαγή της σχετικής διάταξης ηλικιακού ορίου. Ενδεχομένως όμως αυτό δεν θα καταστεί εφικτό λόγω έλλειψης χρόνου, καθόσον απαιτείται προηγουμένως τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής πρόβλεψης.

Επειδή είναι μεν λογικό να τίθεται όριο ηλικίας για δικαιούχους συμμετοχής σε διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠΟΠ, πλην όμως είναι επίσης λογικό και αναγκαίο να μη στερηθούν οι Ε.Δ τις υπηρεσίες ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, με κίνδυνο μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί να απολυθούν και να περάσουν στην ανεργία,

Με βάση όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα εξετάσει τη δυνατότητα ειδικής τροποποίησης για τη συγκεκριμένη ανάγκη, της διάταξης του άρθρου 2 του ν.2936|2001, περιορισμού ηλικιακού ορίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) οι ήδη υπηρετούντες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α) των οποίων επίκειται η λήξη της θητείας, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται νέα παράταση;» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo