Μέρκελ ενόψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Οφείλουμε μεγάλο σεβασμό στην Τουρκία για το Μεταναστευτικό

Θανάσης Αργυράκης 30-11-2020 18:57 Τελευταία ενημέρωση: 30-11-2020 21:05
Μέρκελ ενόψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Οφείλουμε μεγάλο σεβασμό στην Τουρκία για το Μεταναστευτικό
Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φέρεται να έχει καταθέσει και νέες προτάσεις για την «αποκλιμάκωση» της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μόλις δέκα ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκθειάζει την Αγκυρα με αφορμή, κυρίως, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DPA, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φέρεται να έχει καταθέσει και νέες προτάσεις για την «αποκλιμάκωση» της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας(!).

Ασκήσεις ισορροπίας

Αν και η Α.Μέρκελ επισημαίνει ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει ότι η Ευρώπη οφείλει μεγάλο σεβασμό στην Τουρκία για τον ρόλο της στο Μεταναστευτικό.

Μια άκρως ισορροπιστική στάση, σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, από τη γερμανική πλευρά, που δείχνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβριου, πιθανώς και πάλι η ΕΕ να αρκεστεί σε ευχολόγια συμπαράστασης και αλληλεγγύης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, και να μεταθέσει ενδεχόμενη εξέταση αυστηρών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας μετά τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σημερινής συμμετοχής της καγκελαρίου, ως επικεφαλής της ασκούσας την προεδρία της ΕΕ, Γερμανίας, στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), η Α.Μέρκελ, αφού εξέφρασε τον προβληματισμό της για την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, πρόσθεσε:

«Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι η χώρα που, πιθανότατα, έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, στην οποία συνέβαλαν ασφαλώς και χώρες της Δύσης.

Πάνω από 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, αλλά και σίγουρα 1 εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες, ζουν στην Τουρκία.

Και αν κοιτάξουμε πόσο πολύ, εμείς στην ΕΕ, έχουμε δυσκολευτεί με το ζήτημα της Μετανάστευσης, τότε οφείλεται στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός γι’ αυτά που προσφέρει στο συγκεκριμένο πεδίο.

Γι’ αυτό και είμαι υπέρ του να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε ως προς αυτό την Τουρκία. Γιατί είναι σίγουρα καλύτερο για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους, τη Συρία, από το να ζουν στα κράτη της ΕΕ. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχουμε μία υποχρέωση.

Γνωρίζουμε πόσο δυσκολευτήκαμε, και στη Γερμανία, να υποδεχθούμε έναν ασφαλώς μεγάλο αριθμό προσφύγων, ποιες συζητήσεις έγιναν επ’ αυτού, και γι’ αυτό κατανοώ τι προσφέρει σε αυτό το θέμα η Τουρκία».

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), η καγκελάριος, αναφερόμενη στις ευρω-τουκρικές σχέσεις, είπε:

«Δυστυχώς η πρόοδος δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα. Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς. Γι' αυτό θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, ανέφερε:

«Η Τουρκία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένα δρόμο, ο οποίος από την άποψη της κατανόησης των αξιών μας και των πεποιθήσεών μας, επιφέρει πολλή κριτική.

Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ -ναι- επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, θα έλεγα.

Είναι ένα καλό σημάδι ότι το πλοίο, Oruc Reis, επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλά στα ανοικτά της Κύπρου εξακολουθούμε να έχουμε δραστηριότητες γεωτρήσεων.

Έχουμε πει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ασχοληθούμε για ακόμα μία φορά με το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην όλη κατάσταση. Αυτό θα συμβεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε».

Νέες προτάσεις ΝΑΤΟ;

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό ρπακτορείο, DPA, βλέπει θετικά την απόσυρση του Oruc Reis.

«Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ -αναφέρει το πρακτορείο- εμφανίστηκε ευχαριστημένος για την πρόσφατη θετική εξέλιξη στη διαμάχη για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ των συμμαχικών εταίρων Τουρκίας και Ελλάδας.

Η επιστροφή του χρησιμοποιούμενου για έρευνες φυσικού αερίου τουρκικού πλοίου, «Oruc Reis», σε τουρκικό λιμάνι βοηθάει στην εξάλειψη εντάσεων και καθιστά απλούστερη την επίτευξη προόδου όσον αφορά την αποκλιμάκωση διενέξεων», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι είναι ακόμα ανήσυχος για την κατάσταση. Όπως είπε, ο ίδιος πρόσφατα διατύπωσε και άλλες προτάσεις για το πώς ο κίνδυνος επεισοδίων και ατυχημάτων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo