Εισαγγελική παρέμβαση για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων covid

Κατερίνα Μάνθου 30-11-2020 17:57 Τελευταία ενημέρωση: 30-11-2020 18:06
Εισαγγελική παρέμβαση για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων covid
Μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία»

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορoνοϊό από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι η μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ειδικότερα, η προϊσταμένη της εισαγγελίας έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα με αφορμή αυτές τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μελετήσει τα δημοσιεύματα και για να καλέσει στη συνέχεια τους πρώτους μάρτυρες με στόχο να διακριβώσει εάν τα καταγγελλόμενα ισχύουν ή όχι.

Ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, αλλά και η κυβέρνηση έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μάλιστα να τα χαρακτηρίζει ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Όπως ανέφερε ο ΕΟΔΥ τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό είναι έγκυρα και αξιόπιστα.»

Σύμφωνα δε με τον ΕΟΔΥ «κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Τέλος ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo