Εμβολιασμός με πειθώ, όχι με «πρέπει» - Έμπνευση αντί φόβου για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας

Μιχάλης Τεζάρης 29-11-2020 09:38
Εμβολιασμός με πειθώ, όχι με «πρέπει» - Έμπνευση αντί φόβου για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας
Πώς κερδίζεται το «στοίχημα» της λογικής, κόντρα σε παράλογες φωνές...

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στη λύτρωση του εμβολίου για τον covid-19, προκειμένου η ανθρωπότητα να αποκτήσει και πάλι την καθημερινότητα της, τη ρουτίνα και όλα όσα θεωρούσε αυτονόητα πριν την πανδημία, τόσο θα αυξάνονται και οι αρνητές του φονικού ιού.

Μετά το θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνιστές κάθε είδους «ψεκασμένους» με τις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, λες και ξαφνικά όλος ο πλανήτης τρελάθηκε και κλείστηκε στα σπίτια του, επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτα», οικονομίες καταποντίστηκαν απλώς και μόνο για να μας… τσιπάρουν και να μας ελέγξουν. Αστειότητες, θα πουν πολλοί, που όμως βρίσκουν ευήκοα ώτα σε τέτοιες κρίσιμες για την ανθρωπότητα στιγμές και το διαπιστώνουμε στις καθημερινές επαφές μας, στο διαδίκτυο και στις συζητήσεις με άτομα του φιλικού και οικογενειακού μας κύκλου.

Σε μια τέτοια συγκυρία με τα νεύρα «τεντωμένα», τη βίαιη αλλαγή της ζωής μας, αλλά κυρίως το μεγάλο διάστημα εγκλεισμού μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μαθήματα Δημοκρατίας, κυριολεκτικά. Η στάση της στο θέμα του εμβολίου θα σταθεί «βαρόμετρο» για την επόμενη μέρα και αν το χειριστεί με διαλλακτικότητα, μόνο κερδισμένη θα βγει.

Όταν λοιπόν βγει το εμβόλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμη και στο τέλος Δεκεμβρίου, δεν πρέπει κανείς πολίτης να πιεστεί προκειμένου να το κάνει. Πρέπει άμεσα να «μαζέψει» όποιον ειδικό ή πολιτικό επιχειρήσει να κάνει λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό και να δώσει το δικαίωμα στον πολίτη να αποφασίσει.

Σε εκείνη τη στιγμή θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα από την στάση των υπουργών της, να κλείσει μια για πάντα το στόμα σε κάθε λογής «ψεκασμένο» και να εμπνεύσει την κοινωνία να πράξει το σωστό με τη θέλησή της, με τη δύναμη της πειθούς.

Με το ζόρι άλλωστε δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι, ίσα ίσα θα χάσει, σε εντυπώσεις αλλά κυρίως σε ουσία.

Εδώ θα πρέπει να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν την αναγκαιότητα του εμβολίου, τη χρησιμότητά του ώστε να βγούμε και πάλι στους δρόμους, να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Αν χρειαστεί, οι 300 γιατί όχι, να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο, να εμπνεύσουν και όχι να…τρομάξουν μια ήδη τρομαγμένη κοινωνία.

Άλλωστε ακόμη και οι δημοσκοπήσεις, που είναι η «σφυγμομέτρηση» της κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη στιγμή, δείχνουν τον προβληματισμό της κοινωνίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, το 51% απαντά ότι θα ήθελε να κάνει το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει αρχές του 2021, αλλά ένα 41% λέει ότι δεν θα το έκανε.

Εκεί βρίσκεται η ανάγκη της πειθούς, σε αυτό το 41%, γιατί αν δεν καταστεί εφικτό να πειστεί και ανάλογα με το ύφος των υπευθύνων, είναι σίγουρο πως θα κερδίσουν και μέρος από το 51%.

Εδώ λοιπόν χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία, όχι επιβολή και «τσαμπουκάς».

Έτσι κερδίζεται το «στοίχημα» της λογικής, κόντρα σε παράλογες φωνές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo