Αγκυρα: Σχεδιάζουν να βάλουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ ερήμην της Τουρκίας

Θανάσης Αργυράκης 29-11-2020 08:40 Τελευταία ενημέρωση: 29-11-2020 08:41
Αγκυρα: Σχεδιάζουν να βάλουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ ερήμην της Τουρκίας
«Απώτερος σκοπός να παρακαμφθεί το τουρκικό βέτο, και έτσι, δια της πλαγίας οδού, να συμμετέχουν οι Ελληνοκύπριοι στο ΝΑΤΟ», λέει ο τουρκικός Τύπος

Να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ερήμην της Τουρκίας, η οποία είναι ήδη μέλος του, σχεδιάζουν μεγάλες χώρες - μέλη της ΕΕ και ταυτόχρονα του στρατιωτικού Οργανισμού, όπως υποστηρίζει η τουρκική, σφόδρα φιλοκυβερνητική, εφημερίδα, Yeni Safak, κάτι που αυξάνει τις υποψίες ότι πρόκειται περί διαρροής της Αγκυρας.

Ανεξαρτήτως των τουρκικών «διαρροών», είναι βέβαιον, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ότι εδώ και χρόνια προωθείται η «ειδική σχέση» της Κύπρου, καθώς και της Αυστρίας, με το ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η σχέση αυτή αφορά ορισμένα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Οχι, όμως, την ένταξη των χωρών αυτών στον Οργανισμό.

Κόντρα Αυστρίας-Τουρκίας

Να σημειωθεί πως τη συμμετοχή των δύο χωρών σε προγράμματα του ΝΑΤΟ για μη μέλη του, μπλόκαρε συστηματικά η Τουρκία.

Γεγονός που είχε προκαλέσει συχνές και σοβαρές τριβές, ειδικά ανάμεσα στην Βιέννη και την Αγκυρα.

Κατά τις συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα, μάλιστα, είχε στηρίξει συστηματικά την Αυστρία στα αιτήματά της.

Ωστόσο, με την ισχύ του «βέτο» που διέθετε η Τουρκία, δεν προχώρησε τίποτα. Ούτε με την Αυστρία, αλλά ούτε και με την Κύπρο.

Τώρα, λοιπόν, η Αγκυρα διαρρέει ότι σχεδιάζεται η είσοδος της Κύπρου και της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, δεν προκύπτει ότι μεθοδεύεται η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα από την πίσω πόρτα, όπως αναφέρει.

Αντίθετα, περισσότερο φαίνεται να γίνεται λόγος για ένα καθεστώς «παρατηρητή» σε κύκλους συζητήσεων χωρών - μελών της ΕΕ στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Γερμανο-γαλλική έκθεση;

Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «σχεδιάζουν να «χώσουν» τους Ελληνοκύπριους στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα άσκησης αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο) εκ μέρους της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη της Νότιας Κύπρου (σ.σ. όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία) στον Οργανισμό».

Με αυτό τον σκοπό, συμπληρώνει, το Βερολίνο έχει συντάξει μία «σκανδαλώδη», όπως την χαρακτηρίζει έκθεση, που με πρόσχημα την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, θα προταθεί η πρόσκληση χωρών, όπως η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία σε συναντήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποιες ταυτόχρονα είναι μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, DPA, αυτή η έκθεση έχει ήδη καταταθεί στην ηγεσία του ΝΑΤΟ και αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, την Τρίτη.

Κατά τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, όπως «η ΕΕ έκανε μέλος της την Κύπρο, κατά παράβαση διεθνών κανόνων, το ίδιο επιδιώκει να κάνει τώρα με το ΝΑΤΟ».

Η έκθεση, κατά την εφημερίδα, συντάχθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, και του Γάλλου, πρώην ομολόγου του, Ιμπέρ Βεντρίν.

Η αρχή της ομοφωνίας

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, «απώτερος σκοπός είναι να παρακαμφθεί το τουρκικό βέτο, και έτσι, δια της πλαγίας οδού, να συμμετέχουν οι Ελληνοκύπριοι στο ΝΑΤΟ».

Μεταξύ των άλλων, στην έκθεση, κατά την τουρκική εφημερίδα, φέρεται να υπάρχει πρόταση να καταστεί γενικότερα δυσκολότερη η άσκηση βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί πως μια από τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΝΑΤΟ είναι η λήψη αποφάσεων με βάση την αρχή της ομοφωνίας.

Και είναι αμφίβολο εάν, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, θα καταργηθεί τώρα αυτός ο κανόνας, παρ' ότι ενδεχόμενες αλλαγές δεν αποκλείονται.

Προφανώς, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά δεν προβάλλουν κάθε φορά βέτο στις αποφάσεις. Συνήθως επιλέγεται ο δρόμος της «ζύμωσης» προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση στη βάση της ομοφωνίας ή της σιωπηλής ανοχής σε μια απόφαση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απόφασης για αποστολή ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, το 2016 - 2017.

Παρ' ότι η Τουρκία ήταν αντίθετη, τελικώς ανέχθηκε τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, αν και, στους κόλπους του ΝΑΤΟ προσπαθούσε συστηματικά να «κουτσουρέψει» την αποστολή, να την υπονομεύσει, και εν τέλει να την καταργήσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo