Πίστεψε ότι το μήνυμα ήταν από τα ΕΛΤΑ - Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης στην Κρήτη (εικόνα)

lawandorder.gr 27-11-2020 14:51
Πίστεψε ότι το μήνυμα ήταν από τα ΕΛΤΑ - Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης στην Κρήτη (εικόνα)
Γυναίκα πλήρωσε τρία ευρώ για παραγγελία που περίμενε και αμέσως είδε το λογαριασμό της να εξανεμίζεται!

Το πόσο εύκολο είναι να πέσει κάποιος θύμα διαδικτυακής απάτης έρχεται να καταδείξει η περίπτωση μια Ηρακλειώτισσας, που θεώρησε ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έλαβε όντως προερχόταν από τα ΕΛΤΑ.

Η ατυχής συγκυρία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι όντως η γυναίκα -που περιέγραψε στο κρητικό μέσο Cretalive την υπόθεση- είχε κάνει μια ηλεκτρονική παραγγελία και ανέμενε την αποστολή της. Έτσι όταν είδε το μήνυμα ότι θα έπρεπε να πληρώσει προκειμένου να παραλάβει το δέμα της, δεν το πολυσκέφτηκε και κατέβαλλε το αντίτιμο των 3 ευρώ, όπως της υποδεικνυόταν. 

Αυτό ήταν αρκετό για τους επιτήδειους του διαδικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό. Έτσι στα επόμενα λεπτά η γυναίκα ενημερώθηκε ότι είχαν δεσμευτεί από τον λογαριασμό της περίπου 2.000 ευρώ για αγορές στην Αθήνα (!)

Να επισημάνουμε ότι, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει και οι αρμόδιες τραπεζικές αλλά και οι διωκτικές αρχές, πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το phishing, που αποσκοπεί στην κλοπή προσωπικών δεδομένων και κωδικών, όπως το Username, το Password και το PIN, με στόχο την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες.

Τονίζεται ότι τράπεζες και δημόσιες αρχές δεν αποστέλλουν σε καμία περίπτωση τέτοια μηνύματα και αν λάβετε κάτι σχετικό πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη.

Ιδιαίτερα τώρα απαιτείται αυξημένη προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή του κινδύνου εξαπάτησής τους κατά τις ηλεκτρονικές αγορές τους, με αφορμή και τις αυξημένες συναλλαγές αυτό το διάστημα, αρχής γενομένης από τη  Black Friday, την Cyber Monday στις 30 Νοεμβρίου και τις αγορές της περιόδου των Χριστουγέννων.

Οι απατεώνες του διαδικτύου επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες παρά στο να παραβιάσουν ή να «χακάρουν» κάποιο σύστημα μιας τράπεζας ή ενός οργανισμού.

Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ηρακλειώτισσα και δεν ήταν τελικά από τα ΕΛΤΑ:

Πηγή: Cretalive

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo