Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει την πίεση του κορονοϊού

Newsroom L&O 25-11-2020 18:06 Τελευταία ενημέρωση: 25-11-2020 18:31
Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει την πίεση του κορονοϊού
Πώς εξελίσσεται η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας

Ο υπουργός Υγείας, επανέλαβε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ότι αυτός ο ιός είναι «φονικός». Αναφέρθηκε ειδικά στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποιώντας ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 633 κρούσματα εκεί. «Είναι εμφανές ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται παντού. Όμως αντέχει. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το προσωπικό. Εκεί που άλλα κραταιά συστήματα δεν αντέχουν, το ΕΣΥ αντέχει. Αυτό το χειμώνα που έρχεται, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μεγάλες πράξεις, όπως αυτές που κάνουν οι γιατροί και το προσωπικό».

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας προχώρησε στην παρουσίαση του ΕΟΔΥ. Αναλύθηκε η διαδικασία που αναφέρεται στην ανάπτυξη δράσεων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων. «Είναι εμφανές ότι ο ΕΟΔΥ είναι μέσα στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με τις ενέργειες που έκανε ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό. Επίσης, Συγκροτήθηκαν κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού,, ενώ έγιναν και 947 προσλήψεις. Έως τώρα έχουν γίνει 17.630 δράσεις και έχουν διεξαχθεί 550.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Συνολικά, έχουν γίνει στη χώρα 2,2 εκατ. τεστ για κορονοϊό.»

Οι δράσεις που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ έγιναν στο ΜΕΤΡΟ, σε γηροκομεία, σε ξενοδοχεία, σε πύλες εισόδου της χώρας, σε δομές. «Στην στρατηγική μας, για την ιχνηλάτηση των τεστ, έχει συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό ο ΕΟΔΥ».

Γι' αυτό και καθημερινά περίπου στις 6 το απόγευμα προκύπτει η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Τους τελευταίους μήνες όλοι έχουν κατανοήσει τη σημασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας. «Παρατηρούμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά και τα 52 νοσήματα. Έχουμε την ευθύνη και στις 34 δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε προσλάβει 1.000 άτομα για να ανταπεξέλθουμε».

Ειδικά για την αντιμετώπιση του Covid, ο κ. Αρκουμανέας γνωστοποίησε ότι έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για να προσληφθούν άλλα 200 άτομα, πέραν των 1.000 που έχουν ήδη προσληφθεί».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στους 150 επιστήμονες που συλλέγουν καθημερινά τα στοιχεία για την πορεία της νόσου. Στη συνέχεια ενημερώνεται η κυβέρνηση για να μπορεί να λάβει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. «Πλέον μπορούμε να έχουμε και την αντίστοιχη άμεση παρέμβαση, μετά την ανάλυση των όποιων στοιχείων.»

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η κυρία Φλώρα Κοντοπίδου, διευθύντρια επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

«Συλλέγουμε τις πληροφορίες, που πηγαίνουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα δράσης στο πεδίο της επιδημιολογικής επιτήρησης». Η κυρία Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα ήταν να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες, στον οποιονδήποτε χώρο, ώστε να αφομοιωθούν οι οδηγίες σε όλους.»

Ειδική αναφορά έγινε στις δομές ηλικιωμένων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. «Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους με μία συμβουλευτική ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα στις δομές.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κικίλιας μίλησε για το εμβόλιο που έρχεται τονίζοντας ότι σιγά-σιγά θα επανέλθουμε σε κατάσταση κανονικότητας.

Για τα τεστ ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι από τα 800 τεστ που γίνονταν στην αρχή της πανδημίας, τώρα πια κάνουμε έως 32.000 καθημερινά! «Θα αυξήσουμε τον αριθμό testing, αλλά θα τα προσαρμόζουμε ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

«Φέτος θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα, το καταλαβαίνουν όλοι. Υπάρχει μεγάλη πίεση στην Ευρώπη, οι ηγέτες κάνουν δηλώσεις για πολύ προσεχτικά Χριστούγεννα. Ακούγοντας την επιτροπή των ειδικών, στις εισηγήσεις τους και τα πραγματικά δεδομένα, θα παρθούν οι πραγματικές αποφάσεις».

Πληρέστατη, χαρακτήρισε ο κ. Αρκουμανέας, την έκθεση το ΕΟΔΥ. «Υπάρχουν άλλες, πιο ειδικές εκθέσεις που δίνουμε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων. Όταν χρειάζεται να ενημερωθεί το κοινό, αυτό γίνεται».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo