• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στο Βέλγιο 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

lawandorder.gr 25-11-2020 13:10 Τελευταία ενημέρωση: 25-11-2020 13:10
Στο Βέλγιο 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο
Τηλεδιάσκεψη Κουμουτσάκου με τον Βέλγο Υφ. Μετανάστευσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, κ. Sammy Mahdi.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της νέας κυβέρνησης του Βελγίου να υποδεχτεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Mahdi έθεσαν ως στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης αποστολής στο Βέλγιο έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Βελγίου για την έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνει προς τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του Βελγίου να υποδεχτεί 100-150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο είχε εκφραστεί στη συνάντηση του Αν. Υπουργού με την προκάτοχο του κ. Mahdi, κα Maggie De Block, τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Mahdi συζήτησαν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης υπό το φως της τρέχουσας διαπραγμάτευσης ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου. Οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, μετά από κάθε κρίση, δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα. Μόνο μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτος-μέλος και η συμφωνία επί ενός βασιζόμενου σε αντικειμενικά κριτήρια μηχανισμού υπολογισμού του βάρους που κάθε κράτος-μέλος μπορεί να επωμίζεται στο πλαίσιο της αρχής του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO), κα Nina Gregori, με πρωτοβουλία της τελευταίας. Με την κα Gregori συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης που το EASO προσφέρει στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, καθώς και θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo