Ελλάδα-Τουρκία: Σε αναμμένα κάρβουνα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 24-11-2020 15:46
Ελλάδα-Τουρκία: Σε αναμμένα κάρβουνα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
O Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια ελιγμών της Άγκυρας
Με αυξημένη την πιθανότητα να ζητήσει το Παρίσι από την ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια ελιγμών της Άγκυρας.

Χωρίς, βέβαια, να ρισκάρει την πρόβλεψη ότι η ΕΕ πράγματι θα λάβει σκληρά μέτρα ή ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, σε δήλωσή του, χρησιμοποίησε αρκετές φορές φράσεις όπως «η Τουρκία απώλεσε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία», «δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο», ή ότι η Τουρκία «κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας».

Με πιθανή εκδοχή, μάλιστα, ότι η Άγκυρα πιθανώς θα αποσύρει τον τουρκικό πολεμικό στόλο που συνοδεύει το σκάφος της, «Oruc Reis», το οποίο κάνει «έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι η τελευταία Navtex λήγει στις 29 Νοεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας τόλμησε την πρόβλεψη ότι «αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ».

Και σε άλλο σημείο της δήλωσής του ανέφερε: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Η ΕΕ δεν είναι αφελής».

Το «Oruc Reis» αυτή τη στιγμή πλέει ανοικτά στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου. Ταυτόχρονα, στην κυπριακή ΑΟΖ μπαινοβγαίνει το έτερο ερευνητικό σκάφος, «Barbaros».

Κοντός ψαλμός αλληλούια, βέβαια. Διότι και στο πρόσφατο παρελθόν έμπαινε ψηλά ο πήχης των προσδοκιών, αλλά στο τέλος καθίστατο σαφής η απροθυμία σημαντικού αριθμού κρατών - μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αρκετών μεγάλων, αλλά και βαλκάνιων «συμμάχων», να κάνουν πράξη την -κατά τα λοιπά- «αυστηρή» φρασεολογία της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ως βασικός «πυλώνας» της σκληρής ρητορικής έναντι της Τουρκίας εμφανίζεται η Γαλλία. Το Παρίσι, συγκεκριμένα, ειδικά δια του υπουργού Εξωτερικών του, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει αφενός να σταματήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση νέας συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης της ΕΕ με την Τουρκία, κάτι που, αναμφισβήτητα, θα στερήσει σημαντικά έσοδα από την Τουρκία, αφετέρου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας.

Στο βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αγκυρα, εξαιτίας, όχι μόνο της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Λιβύης, του Καυκάσου και της Συρίας, ήλθε χτες να προστεθεί και το διπλωματικό «επεισόδιο» που προκλήθηκε μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, εξαιτίας του «ρεσάλτου» Γερμανών κομάντος σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη.

Το «ρεσάλτο» για έλεγχο του πλοίου έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς την εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα.

Πάντως, παρά την σκλήρυνση ιδιαίτερα της γαλλικής ρητορικής προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, άπαντες παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες και τα «μαγειρέματα» στους κόλπους της ΕΕ, ενώ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, έχει ως θέματα της ημερήσιας διάταξής του τον COVID-19, την κλιματική αλλαγή, το εμπόριο, την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις.

Εκτός του θέματος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που τίθεται λόγω των επιθέσεων που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Γαλλία και την Αυστρία, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η Σύνοδος «θα επανεξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις της ΕΕ με τον Νότιο Περίγυρο».

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών.

Από τη μεριά του, σήμερα ο Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

-«H Τουρκία απώλεσε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της».

-«Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει, να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων. Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής».

-«Η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες. Η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας».

-«Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.

Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo