Το ΥΠΕΞ για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex: Ανακαλέστε άμεσα!

Newsroom L&O 21-11-2020 16:15 Τελευταία ενημέρωση: 21-11-2020 17:26
Το ΥΠΕΞ για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex: Ανακαλέστε άμεσα!
Τέτοιες ενέργειες ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την ίδια ώρα που αξιωματούχοι της γείτονος δηλώνουν πως η ένταξη της χώρας τους στο μπλοκ συνιστά στρατηγική προτεραιότητα, τονίζει το υπουργείο

Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε σήμερα και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο επισημαίνει πως οι τουρκικές ενέργειες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την ίδια ώρα που αξιωματούχοι της γείτονος δηλώνουν πως η ένταξη της χώρας τους στο μπλοκ συνιστά στρατηγική προτεραιότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Διαβάστε και:

Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελλόριζου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo