Ελλάδα και Κύπρος εντάσσονται στο «συμμαχικό μπλοκ» Αιγύπτου, Εμιράτων, Ιορδανίας, Μπαχρέϊν;

Θανάσης Αργυράκης 21-11-2020 10:22 Τελευταία ενημέρωση: 21-11-2020 10:23
Ελλάδα και Κύπρος εντάσσονται στο «συμμαχικό μπλοκ» Αιγύπτου, Εμιράτων, Ιορδανίας, Μπαχρέϊν;
Νέα «συμμαχία» διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή

Νέα «συμμαχία» διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, σύμφωνα με μερίδα του ισραηλινού Τύπου, ο οποίος έχει ευθείες αναφορές στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για το «μπλοκ» που συνθέτουν οι Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέϊν, με την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σε αυτό το σχήμα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της ισραηλινής, Jerusalem Post, έρχονται να «κολλήσουν» η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι η εφημερίδα εστιάζει στην πτυχή της στρατιωτικής συνεργασίας, και κάνει λόγο για «αλλαγή του περιφερειακού παιχνιδιού», αναφερόμενη σε πρόσφατη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη στην Αιγυπτο και μετείχαν η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν.

Επίσκεψη στα ΗΑΕ

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνται στρατιωτικες ασκήσεις στην Αίγυπτο, αλλά και νοτιότερα στο Σουδάν, όπου πρόσφατα ανατράπηκε πολιτική ηγεσία που πρόσκειτο στην Αγκυρα, στη χώρα μας διεξάγονται τακτικά ασκήσεις ανάμεσα σε ελληνικές και εμιρατιανές μονάδες.

Οι σχεδιασμοί γίνονται ακόμα πιο φανεροί από την -προ ημερών- επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα ΗΑΕ και τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.

Ολα δείχνουν ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ενταγμένη μέσα σε αυτή τη μεγάλη κινητικότητα που έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, κ.λ.π.

Μεταξύ των άλλων, στα ΗΑΕ φέρεται να συμφωνήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης πιλότων της εμιρατιανής Πολεμικής Αεροπορίας, ύψους 130 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό θα αναλάβει από ελληνικής πλευράς η ΕΑΒ.

Προς το παρόν, είναι αδιευκρίνιστο εάν συμφωνήθηκαν και άλλα, μεγαλύτερα «ντηλ».

Να σημειωθεί πως στα ΗΑΕ φαίνεται πως έχουν «αποθηκευτεί» ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά από Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στρατιωτική συμμαχία

Κατά την Jerusalem Post, λοιπόν, «η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για τον ρόλο που παίζουν αυτές οι χώρες στην ευρύτερη περιφέρεια».

Οι τέσσερις χώρες, παρατηρεί η εφημερίδα, «με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις που διαθέτουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, μοιάζουν ολοένα περισσότερο με ένα ενιαίο μπλοκ που έχει ταυτόσημες θέσεις και συνιστά ένα είδος συμμαχίας».

Αφού επισημαίνει ότι «οι στρατιωτικές ασκήσεις και η συνεκπαίδευση είναι κλειδί για να διατηρηθεί αυτό το μπλόκ», αναφέρει ότι «η άσκηση, η οποια έγινε στη Αίγυπτο, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ονομασία Saif al-Arab («το σπαθί των Αράβων»).

Συμμετείχε, επίσης, το Σουδάν και ως παρατηρητής η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα, Saudi Gazette, ενώ η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη βάση, Mohamed Naguib, στη Βόρεια Αίγυπτο».

Ακρως ενδιαφέρον είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι «μαχητικά αεροσκάφη της Αιγύπτου και του Σουδάν πραγματοποιούν κοινή αεροπορική άσκηση με την ονομασία, Nile Eagles 1, στη βάση Marwa του Σουδάν κοντά στο Χαρτούμ, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα, Arab News, της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για μια σημαντική άσκηση που θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, και, όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα, λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και τη μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, αυτή η συνεκπαίδευση βοηθά το Χαρτούμ και το Κάιρο να συνεργαστούν πιο στενά».

Πέρυσι, πάντως, στο Σουδάν ανατράπηκε ο «αρεστός», σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αγκυρα επικεφαλής της χώρας, ως λέγεται, με τις «ευλογίες» της Σαουδικής Αραβίας και άλλων συμμαχικών σε αυτήν κρατών.

Κόντρα με την Τουρκία

Η Τουρκία, σύμμαχος του Κατάρ, αναφέρει η Jerusalem Post, «βρίσκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, έχει απειλήσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ προσφέρει καταφύγιο στην παλαιστινιακή Χαμάς».

Η οργάνωση Χαμάς, βέβαια, είναι η κυβέρνηση των Παλαιστινίων στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε μόνιμη σύγκρουση μαζί της, εδώ, εδώ και χρόνια, η Αγκυρα φέρεται να έχει αναπτύξει σχέσεις μαζί της, με κλειδί και «ενδιάμεσο», βέβαια, το Κατάρ.

Επιπλέον, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, «το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, EastMed, και συμμετέχουν στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί με την Αίγυπτο και την Ιορδανία».

Βάσιμα, λοιπόν, κατά την εφημερίδα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι «πρόκειται για μια σχέση συνεργασίας που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Ισραήλ, καθώς επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έρχονται όλο και πιο κοντά στο Ισραήλ».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, «η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή τόσο του Μπαχρέιν όσο και των ΗΑΕ και βρίσκεται κοντά στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, από τη μεριά της, διευρύνει την επιρροή της με ποικίλους τρόπους. Είναι ενδεικτικό ότι έστειλε πολεμικά πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και Λιβύης (σ.σ. «κυβέρνησης» της Τρίπολης).

Η Αίγυπτος, επίσης, υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη, αντί της Τρίπολης».

Μεγάλη κινητικότητα

Ακόμα, προσθέτει η Jerusalem Post, «η κοινή άσκηση, την οποία φιλοξένησε και συμμετείχε η Αίγυπτος, δείχνει την προσπάθεια του Καΐρου να αυξήσει την κοινή δράση των Ενόπλων Δυνάμεών της με φιλικά κράτη».

Ταυτόχρονα, τα ΗΑΕ, «με τις νέες συμφωνίες που έκλεισε με την Ελλάδα και τις κοινές ανησυχίες των δύο χωρών για την τουρκική επιθετικότητα, δέχτηκαν, στις 18 Νοεμβρίου 2020, τους βασιλείς της Ιορδανίας και του Μπαχρέϊν.

Από τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι («Παλαιστινιακή Αρχή») επαναφέρουν τους πρέσβεις τους στα ΗΑΕ και το Μπαχρέϊν. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέϊν επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τετάρτη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, επισκέπτεται αυτές τις χώρες. Το Ισραήλ, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ».

Ολες αυτές οι πρόσφατες κινήσεις, καταλήγει η ισραηλινή εφημερίδα, «από την Ελλάδα μέχρι τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται, δείχνουν να αποτελούν κομμάτια μιας ενιαίας αλυσίδας, μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού παραδείγματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo