Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων

Θανάσης Αργυράκης 20-11-2020 18:19
Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων
Σήμερα σημειώθηκαν 26 παραβιάσεις
Παρότι τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφονταν είτε μεμονωμένες περιπτώσεις υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, είτε μικρός αριθμός παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, σήμερα σημειώθηκαν 26 παραβιάσεις, τρεις εκ των οποίων ήταν πτήσεις -σε μεγάλα ύψη- πάνω από ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, δύο σχηματισμοί, συνολικά έξι οπλισμένων τουρκικών F-16, προέβησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μια «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Τρεις από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις δύο αεροσκαφών πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες στο πολύ μεγάλο ύψος των 24.500 ποδών, και τεσσάρων αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι στα 25.000 και στα 16.000 πόδια.

Και τα τρία αυτά νησιά αποτελούν συνηθισμένο «στόχο» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Τα νησιά αυτά περιλαμβάνονται στα άνω των 16 μικρών και μεγαλύτερων νησιών, τα οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν είναι ελληνικά.

Επίσης, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, το State Department κράτησε αποστάσεις ως προς τις ελληνικές θέσεις για τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο οποίος εκτείνεται στα 10 ναυτικά μίλια. Κατ' αυτό τον τρόπο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει να μην συμμερίζεται την θέση της Αθήνας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως και οι σημερινές επιθετικές τουρκικές ενέργειες δεν αφορούσαν απλά τα 10 ν.μ., αλλά ήταν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Εκτός των άλλων, βέβαια, πετώντας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα μαχητικά αεροσκάφη δημιουργούν σοβαρές καταστάσεις και κινδύνους για τις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας και τις ζώνες προσέγγισης πολιτικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo