«Βόμβα» από το ΣτΕ: Ακύρωσε την «ιδιωτικοποίηση» εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο Αττικής

Κατερίνα Μάνθου 20-11-2020 14:32 Τελευταία ενημέρωση: 20-11-2020 14:55
«Βόμβα» από το ΣτΕ: Ακύρωσε την «ιδιωτικοποίηση» εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο Αττικής
Γιατί κρίθηκε άκυρη η μεταβίβαση παραθαλάσσιων περιοχών στην ΕΤΑΔ

Οι μεταβιβάσεις μεγάλων εκτάσεων του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια, που είχαν μεταβιβαστεί στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) ακυρώθηκαν με απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με υπουργική απόφαση του 2014 οι εν λόγω εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στην συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη.

Τώρα στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ' Τμήμα με την υπ' αριθμ. 2298/2020 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων, κάνοντας δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Ακόμη, οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εν λόγω απόφαση, γιατί «τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo