Νόμος αλά καρτ και πολίτες δύο ταχυτήτων

Εβίτα Βαρελά 19-11-2020 10:27 Τελευταία ενημέρωση: 19-11-2020 10:46
Νόμος αλά καρτ και πολίτες δύο ταχυτήτων
Η εκμετάλλευση της επετείου του Πολυτεχνείου και μερικά εύλογα ερωτήματα

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή της πανδημίας του κορονοϊού που βιώνουμε η κυβέρνηση της Ελλάδος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας κι ενώ ίσχυε η απαγόρευση των συναθροίσεων από τον Μάρτιο του 2020, προέβη την 13η-11-2020 στην δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 1029/8/18  απόφασης για την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια για το χρονικό διάστημα 4 ημερών (15-11 έως 18-11).

Κατά αυτής της απόφασης υπήρξε έντονη αντίδραση και έγινε λόγος περί αντισυνταγματικότητάς της, αφενός από το Προεδρείο της  Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και αφετέρου από πολιτικά πρόσωπα του αριστερού χώρου που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κομουνιστικά κόμματα και μειονότητες καπηλεύονται το μονοπώλιο της αντίστασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της Δικτατορίας που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είναι γνωστό ότι το Πολυτεχνείο υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια πρακτική εκμετάλλευσης, καθώς πολλά πρόσωπα ιδίως από τον πολιτικό χώρο έχτισαν την πολιτική τους καριέρα κάτι τέτοιες ημέρες, δημιουργώντας αναταραχές στο τόπο για ψηφοθηρικούς και συμφεροντολογικούς λόγους. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάποια πρόσωπα συνέχισαν αυτή τους την πρακτική αδιαφορώντας εγκληματικά πια για την πανδημία που βιώνουμε και επέλεξαν να σπεκουλάρουν πάνω σε νεκρούς αλλά και σε νοσηλευόμενους, να καπηλευτούν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου για αυτοπροβολή και να διχάσουν για άλλη μια φορά τους Έλληνες.

Επίσης, δεν δημιουργεί απορία γιατί τα ίδια πρόσωπα δεν διαμαρτυρήθηκαν καθόλου για τους περιορισμούς της κατάργησης της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, των συναθροίσεων της Μεγάλης Παρασκευής και της Ανάστασης του Πάσχα, της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις περί αντισυνταγματικότητας εξ ονόματός της, από το Προεδρείο της, χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ η απόφαση της απαγόρευσης των συναθροίσεων κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή διαταγή ως «συνταγματική», με την αιτιολόγηση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, οπότε και συνέχισε να ισχύει η απαγόρευση για την πορεία της 17 Νοέμβρη. Επίσης, είναι σαφές ότι η εν λόγω απαγόρευση κατά των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, όπως κάθε νόμος σε ένα κράτος δικαίου, ισχύει για όλους τους πολίτες, για όλους τους πολιτικούς είτε βουλευτές, διότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

Κι ενώ λοιπόν ξεσηκώθηκαν οι συνταγματολόγοι και επιβεβαίωναν δημοσίως την συνταγματικότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων και την αντίστοιχη επιβολή προστίμων, επικροτώντας την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διασφαλιστεί το υπέρτατο έννομο αγαθό της δημόσιας υγείας -καθώς ορθώς η έννοια της δημόσιας υγείας εμπίπτει στην ευρύτερη έννοια της δημόσιας ασφάλειας η οποία αποτελεί και μια εκ των περιπτώσεων που δικαιολογεί το Σύνταγμα της Ελλάδος, τον κατ’ εξαίρεση περιορισμό του δικαιώματος της δημόσιας συνάθροισης- κι ενώ οι υπέρμαχοι της λογικής παλεύαμε να μην γίνει η πορεία, όχι γιατί δε θέλαμε να γιορτάσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου φυσικά(!) αλλά για να μην εξαπλωθεί ο φονικός ιός και κινδυνεύσουν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, τελικώς την ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, οι αρχηγοί των κομμάτων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 με τις ομάδες τους, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα με το «έτσι θέλω» κατέβηκαν στο Πολυτεχνείο, στην ουσία παραβιάζοντας το Νόμο.

Το παράδοξο είναι ότι όλοι εμείς που διαμαρτυρόμασταν εντόνως να μην γίνει η πορεία, να ισχύσει η απαγόρευση, εμείς που τηρούμε τα μέτρα και μετακινούμαστε με μηνύματα, περιμέναμε να διαλυθούν οι συναθροίσεις και να επιβληθούν τα νόμιμα διοικητικά πρόστιμα, αφού είχε γίνει τόσος ντόρος και κουβέντα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Προς δυσάρεστη έκπληξη των υπέρμαχων της απαγόρευσης, δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα στον αρχηγό του ΚΚΕ με τους 300 συμμετέχοντες στην εκδήλωσή του, αλλά ούτε και στο ΜέΡΑ25 με τους δικούς του συμμετέχοντες. Αργότερα όμως κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου 1.500 άτομα, τότε η αστυνομία επενέβη και προέβη σε προσαγωγές και συλλήψεις επιβάλλοντας και διοικητικά πρόστιμα.

Γεννώνται λοιπόν τα εξής εύλογα ερωτήματα: Εφαρμόζεται ο νόμος αλά καρτ; Δηλαδή γίνεται εφαρμογή της απαγόρευσης της συνάθροισης  στους 1.500 και όχι στους 300; Στους βουλευτές και τους πολιτικούς που καλούν σε ανυπακοή του νόμου και συναθροίζονται παρανόμως δεν επιβάλλονται πρόστιμα; Ποιος ορίζει τι συνιστά «πολιτική εκδήλωση» και τι «συνάθροιση» ή «πορεία»; Γιατί έγινε διάκριση στην επιβολή των προστίμων; Είμαστε πολίτες δύο ταχυτήτων; Σε ποιους πολίτες τελικά περιορίζεται η ελευθερία και σε ποιους όχι;

Κι όλα αυτά τα ερωτήματα ακούγονται παράλληλα τόσο φαιδρά, όταν στο μυαλό μας είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα δικαιώματά μας και οι ελευθερίες μας μπορεί και να ανασταλούν ανεπιστρεπτί, τελεσίδικα, μια για πάντα… σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους, βιώνουμε την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo