20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: Τι αποφάσισε επί αιτήματος γονέων που ζητούσαν αλλαγή επωνύμου για τα παιδιά τους λόγω επιθέσεων που δέχονταν στο σχολείο


    Οι Δήμοι στις περιπτώσεις που εξετάζουν αίτημα αλλαγής επωνύμου δημοτών ή των ανήλικων τέκνων τους, πρέπει να εκδίδουν νομίμως αιτιολογημένες αποφάσεις ως προς την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ακύρωσε απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής με την οποία απορρίφθηκε αίτημα γονέων για αλλαγή επωνύμου των δύο ανήλικων παιδιών τους.
    Οι γονείς ζητούσαν την αλλαγή επωνύμου για τα παιδιά τους καθώς αυτό ήταν κακόηχο αλλά και γιατί τα παιδιά δεχόντουσαν φραστικά πειράγματα και σχόλια, τόσο στο σχολικό περιβάλλον τους όσο και από τους φίλους τους.
    Ο αντιδήμαρχός της Αγίας Παρασκευής απέρριψε το αίτημα των γονέων για αλλαγή του επωνύμου των παιδιών τους, επικαλούμενος ότι οι δυνατότητες αλλαγής του επωνύμου είναι περιορισμένες και μπορεί να γίνει με απόφαση του Δήμου, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση από τον Αστικό Κώδικα.
    Κατόπιν αυτού, οι γονείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το Δ΄ Τμήμα του με την υπ΄ αριθ. 2007/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτησή τους και ακύρωσε την δημαρχιακή απόφαση.
    Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η απόφαση του αντιδημάρχου στηρίζεται σε εσφαλμένη εκδοχή περί της εννοίας του νόμου (σ.σ.: Αστικού Κώδικα), χωρίς να εξετάσει τους λόγους που εξέθεσαν οι γονείς εάν ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου των ανηλίκων έτσι ώστε να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα με ειδικής αιτιολογία. Στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του αντιδημάρχου είναι «μη νομίμως αιτιολογημένη».
    Υπενθυμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η μεταβολή αλλαγής επωνύμου του τέκνου δεν αποκλείεται από τον Αστικό Κώδικα, εφόσον «συντρέχουν σοβαροί λόγοι που δικαιολογούν την μεταβολή».
    Έτσι, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στον εν λόγω Δήμο προκειμένου να επιληφθεί και πάλι επί του επίμαχου αιτήματος και να αποφασίσει αιτιολογημένα επί του επίδικού αιτήματος και αφού προηγουμένως εξετάσει τους λόγους που προβάλλουν και να εκτιμήσει την σοβαρότητά τους.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ