15 C
Athens
13.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ρήγμα στους κόλπους της μετά την ανακοίνωση του προεδρείου της για την απαγόρευση συγκεντρώσεων


    Δυνατές αναταράξεις προκαλεί στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων σε σχέση με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό, την περασμένη Κυριακή το προεδρείο της Ένωσης.
    Με την ανακοίνωση αυτή, όπως είναι γνωστό, το προεδρείο της Ένωσης ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια, υποστηρίζοντας πως αυτή βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου. Μάλιστα, με την θέση αυτή του προεδρείου της Ένωσης συντάχθηκαν στη συνέχεια και διοικητικοί δικαστές.
    Χθες, ωστόσο, με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση του προεδρείου της Ένωσης δυο μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου της, αντέδρασαν έντονα. Συγκεκριμένα με γραπτή δήλωσή τους οι Δημήτριος Φούκας (πρόεδρος Πρωτοδικών) και Ελευθερία Κώνστα (εφέτης), τόνισαν πως το προεδρείο, «έχει επιλέξει να τοποθετήσει την Ένωση στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο!».
    Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι δυο δικαστές, «στο ζήτημα του καλπάζοντος κινδύνου της πανδημίας, της αποτροπής της μετατροπής των δικαστικών αιθουσών και γραφείων σε εστίες κινδύνου, της προστασίας της υγείας των μελών της Ένωσης, των Γραμματέων, των Δικηγόρων και των διαδίκων, επιδεικνύει αφωνία (σ.σ. το προεδρείο), μετά την ρήξη με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δικηγόρων».
    Ακόμη, οι τα δυο μέλη του ΔΣ της Ένωσης ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους πως «σήμερα που επείγει όσο ποτέ η προσαρμογή της ΚΥΑ λειτουργίας των δικαστηρίων, ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης». Μάλιστα, ο κ. Φούκας και η κυρία Κώνστα έκαναν λόγο για «εκτροπή» και κάλεσαν τους συναδέλφους τους, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, «σε εγρήγορση για την επαναφορά της Ένωσης στο ρόλο της, ως προασπιστή του ρόλου της δικαιοσύνης και προστασίας των μελών της και των μετεχόντων στην απονομή του Δικαίου. ..».
    Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν όμως με δική τους ανακοίνωση και τρία ακόμη μέλη του ΔΣ της Ένωσης και συγκεκριμένα οι Μαργαρίτα Στενιώτη (εφέτης), Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης και Μάνος Φωτάκης Ειρηνοδίκης. Συγκεκριμένα, τα τρία μέλη του ΔΣ στη δική τους ανακοίνωση μιλούν για «εργαλειοποίηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τους ίδιους τους εκπροσώπους της και δη από το Προεδρείο της προς εξυπηρέτηση της κομματικής αντιπαράθεσης πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης».
    Επιπλέον στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις δικαστές αναφέρουν ακόμη τα εξής: «Ο σκοπός της Ένωσης, ως επιστημονικού και συνδικαλιστικού σωματείου, καθορίζεται στο άρθρο 2 του Καταστατικού της και είναι η διασφάλιση και ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, η βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και η προαγωγή της Νομικής Επιστήμης. Οποιεσδήποτε ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις του Προεδρείου της, που υπερβαίνουν τον σκοπό αυτό και γίνονται όπλα στη φαρέτρα κομμάτων, είναι δε συνεχείς το τελευταίο διάστημα και καθορίζονται – λαμβάνονται μη τηρουμένων των προβλεπόμενων νομίμων διαδικασιών, βρίσκουν αντίθετους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, οι οποίοι, με πραγματική Ανεξαρτησία, υπηρετούν τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ