Δώδεκα αλήθειες για το Πολυτεχνείο τότε και σήμερα

lawandorder.gr 17-11-2020 10:21
Δώδεκα αλήθειες για το Πολυτεχνείο τότε και σήμερα
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να θέσει τέλος στα ιδεολογικά άβατα και την καπηλεία του Πολυτεχνείου από την Αριστερά

Γράφει η Άρτεμις Κατοχιανού*

 

 1. Εδώ και οχτώ μήνες ο πλανήτης και η χώρα κλυδωνίζονται από την επέλαση του νέου ιού. Στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, δεν εορτάστηκαν η 25η Μαρτίου, η Μεγάλη Εβδομάδα, ο Δεκαπενταύγουστος, η 28η Οκτωβρίου. Δεν έλαβαν δηλαδή χώρα οι καθιερωμένοι εορτασμοί για μείζονες επετείους του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της ελληνικής παράδοσης.

 2. Κι όμως, εν μέσω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος και ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένουν να διοργανώσουν πορείες για τη 17η Νοεμβρίου.

 3. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία εθνική εξέγερση της νεολαίας. Δεν συμμετείχαν αποκλειστικά στελέχη της Αριστεράς. Για την ακρίβεια το ΚΚΕ είχε δημόσια καταγγείλει την εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 ως έργο "300 προβοκατόρων". Όχι απλώς το ΚΚΕ δε συμμετείχε, αλλά είχε διατάξει τα στελέχη του να αποχωρήσουν.

 4. Η μόνη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Πολυτεχνείο είναι το μπάχαλο και τα επεισόδια που προκαλούν κάθε χρόνο παραμονές και ανήμερα της επετείου. Ο δε Γιάννης Βαρουφάκης, νεόκοπος και νεοφώτιστος υπερασπιστής του Πολυτεχνείου, όχι απλώς δεν ήταν παρών κατά την εξέγερση καθώς βρισκόταν σε μικρή ηλικία, αλλά επιμένει σήμερα να επιβάλλει την άποψή του για το πως πρέπει να τιμηθεί η επέτειος σε εκείνους που ήταν παρόντες.

 5. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη από το Βήμα της Βουλής διεμήνυσε το τέλος στα ιδεολογικά άβατα και την πολιτική καπηλεία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τον Βαρουφάκη.

 6. Πράγματι, με απόφαση αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ επεβλήθη τριήμερη απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων και πρόστιμα μέχρι και 3.000 ευρώ για τους διοργανωτές.

 7. Οι αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο ήταν πολλές. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως συνδικαλιστικό όργανο, καταδίκασε την καθολική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου ως αντισυνταγματική.

 8. Ευθύς αμέσως έγκριτοι συνταγματολόγοι όπως ο Αλιβιζάτος και ο Μανιτάκης έσπευσαν να πάρουν δημόσια θέση ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή τους. Ο Αλιβιζάτος εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση της Ένωσης, καθώς αφενός κατά την κρίση του η απαγόρευση δεν είναι αντισυνταγματική, αφετέρου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις ως τέτοια. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων είναι δικαιολογημένη όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

 9. Αλλά και ο δικηγορικός κόσμος τάχθηκε κατά της διεξαγωγής του αυριανού εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία τάχθηκε υπέρ.

 10. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος η κυβέρνηση να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αυριανή ημέρα. Οι λόγοι είναι επιτακτικοί:
  1. Αφορά την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου της δημόσιας υγείας.
  2. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με την τριπλή απειλή, της Τουρκίας, της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, και δεν έχει περιθώρια για αναβίωση εσωτερικών διχασμών.
  3. Είναι επιβεβλημένο να καταργηθούν τα ιδεολογικά άβατα αλλά και τα τελετουργικά που τα συντηρούν, ως γενεσιουργοί παράγοντες βίαιων επεισοδίων και κοινωνικών αναταραχών.
  4. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το αληθινό πρόσωπο των μορφωμάτων που καπηλεύονται πολιτικά αυτήν την επέτειο προς κομματικό και εκλογικό όφελος.

 11. Στην Ελλάδα ισχύει βάσει Συντάγματος ισοπολιτεία και ισονομία. Συνεπώς, όποιος νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες, αυτός θα ισχύει για τον ΚΚΕ και τον Γ. Βαρουφάκη.

 12. Θυμηδία προκαλούν οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν με το ΚΚΕ και το Μέρα25, όταν αναλογίζεται κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περσινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, έφτασε μέχρι τη Grande Bretagne...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo