Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Γιαννούκας Χρήστος 15-11-2020 12:21 Τελευταία ενημέρωση: 15-11-2020 12:24
Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
Γράφει ο Χρήστος Γιαννούκας, Εκπαιδευτής Οδήγησης, Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας

Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να  αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των δυστυχημάτων στους δρόμους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων αποτελεί τροφή για σκέψη  για το πως μπορεί να σωθεί η ζωή μας και η ζωή των συνανθρώπων μας μέσα από ένα ασφαλέστερο οδικό περιβάλλον.

Αυτή η μέρα πρέπει να μας ενώσει όλους και να μας ευαισθητοποίησει, ώστε να εξαλειφθούν τα τροχαία δυστυχήματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στη χώρα μας.

Η λαίλαπα των τροχαίων δυστυχημάτων πλήττει χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες μετά το τραγικό χαμό των δικών τους ανθρώπων παλεύουν να ζήσουν καταδικασμένες να μην τους ξαναδούν. 

Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα το 2019 άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 701 συνάνθρωποί μας και 642 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία δυστυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα, το 2030 τα τροχαία θα προκαλούν 2.400.000 θανάτους ετησίως.

Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό, ότι από το πόσο σέβεσαι τη ζωή των συνανθρώπων σου εξαρτώνται άμεσα τα ποσοστά των τροχαίων. Γι' αυτό λοιπόν μην οδηγάς υπό την επήρεια αλκοόλ, μην μιλάς στο κινητό, φόρα την ζώνη ασφαλείας και το κράνος, τοποθέτησε τα παιδιά σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα, σεβάσου τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση, κινήσου ορθά ως πεζός και ως ποδηλάτης και αντιμετώπισε την κυκλοφορία στους δρόμους σαν μια υπεύθυνη και σοβαρή πράξη,  που πραγματοποιείς καθημερινά. Ο δρόμος είναι για όλους, οπότε μην θεωρείς τον εαυτό σου  ανώτερο. Σταμάτα να είσαι εγωιστής. 

Τιμούμε αυτή την ημέρα δίνοντας την υπόσχεση, ότι θα επιστρέφουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ασφαλείς. Θυμίσου αυτούς που πέθαναν, υποστήριξε αυτούς που επέζησαν, δράσε να σώσεις ζωές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo