Οριστικό: Κλειστά δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί ώς τις 30 Νοεμβρίου

Newsroom L&O 14-11-2020 12:03 Τελευταία ενημέρωση: 14-11-2020 12:59
Οριστικό: Κλειστά δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί ώς τις 30 Νοεμβρίου
Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα ανασταλεί η λειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας. Όπως διευκρίνισε, σκοπός της απόφασης είναι να περιοριστεί η κινητικότητα γονέων και εκπαιδευτικών.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε και η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως:

Συγκεκριμένα:

 • Κλειστή για δύο εβδομάδες η δια ζώσης πρωτοβάθμια εκπαίδευση
 • Ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων
 • Λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη χρήση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

Πώς θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον, θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους οι μικροί μαθητές: με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

 • Εκπαιδευτική τηλεόραση

  Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.

 • Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

  Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. 

  Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30' -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ' ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Στόχος των μέτρων, επανέλαβε η υπουργός Παιδείας, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας.

Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφ' όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Όπως πρόσθεσε, τα μέτρα είναι προληπτικά.

Με τη σειρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε για το Δημόσιο, μεταξύ άλλων:

 • Λειτουργία με το απολύτως μόνο αναγκαίο προσωπικό
 • Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως όχι λιγότερο από 50% στο Δημόσιο
 • Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες

Διαβάστε και:

Θεοδωρικάκος: Τι ισχύει για γονείς δημοσίους υπαλλήλους μετά το κλείσιμο των δημοτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo