Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «τυχερός» πολιτικός ή μήπως όχι...

Πέτρος Τρουπιώτης 13-11-2020 13:24
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «τυχερός» πολιτικός ή μήπως όχι...
Όταν «παίζεις» χωρίς, ουσιαστικά, αντίπαλο, κινδυνεύεις να χάσεις την ορμή και την δυναμική σου. Κινδυνεύεις να πιστέψεις ότι είσαι ανίκητος
Θα σας φανεί περίεργο, όμως πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στην ατυχία του με αυτά που παρέλαβε και του έτυχαν τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής του), ίσως είναι πραγματικά τυχερός άνθρωπος. Τυχερός πολιτικός.
 
Και το λέω αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Ο πρωθυπουργός ως τώρα (και όπως δείχνουν όλα, και στο επόμενο διάστημα) έχει μπει στο γήπεδο και παρότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και το γήπεδο έχει ανώμαλο έδαφος (για να τα πούμε με ποδοσφαιρικούς όρους) δεν φαίνεται να υπάρχει αντίπαλη ομάδα που «να παίζει μπάλα».
 
Μπορεί λοιπόν να βάζει γκολ ανετά, ευκολά, χωρίς προσπάθεια.
Την διαπίστωση αυτή την έκανα μια ακόμα φορά, παρακολουθώντας στη Βουλή τη συζήτηση για το θέμα του κορονοιού και των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση.
 
Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας, με έναν διχαστικό και γενικόλογο λόγο που γενικά το μόνο που είχε να πει ήταν «δεν τα κάνατε καλά», προσπαθώντας να «πάρει ρεβάνς», από την ήττα που θεωρεί ότι έπαθε ως πολιτικός και ως κόμμα, από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας.
 
Και βέβαια, γενική κατάληξη, να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές κλπ.
 
Η λογική του κράτους-γίγαντα…
 
Από την άλλη η κα Γεννηματά, έκανε μεν μια προσπάθεια να φανεί ενωτική σε κάποια σημεία, όμως δεν απέφυγε και αυτή τις γενικότητες, τους βερμπαλισμούς και μια προσπάθεια να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στην «αντικυβερνητική στρατηγική». Μόνον που η ελπίδα με αυτό το δρόμο να κερδίσει ψηφοφόρους δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, μιας και οι πολίτες προτιμούν το πρωτότυπο από το αντίγραφο….
 
Το ΚΚΕ από την άλλη, το οποίο για πρώτη φορά «έθιξε» ο Κ Μητσοτάκης (και σωστά), έμεινε στις γνωστές απόψεις-κραυγές»: προσλήψεις, νοσοκομεία, σχολεία και όλα δημοσιά). Και βέβαια στην γραμμή ότι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες (όπως αυτή του Πολυτεχνείου θα πρέπει να γίνονται, ανεξάρτητα των υγειονομικών καταστάσεων.
 
Χωρίς πορείες και συγκεντρώσεις εξάλλου, η παρουσία του είναι αδύναμη στην πολιτική ζωή. Είναι, προφανώς, θέμα υπαρξιακό... 
 
Δεν μπορώ να σχολιάσω την παρουσία Βαρουφακη, παρά μόνον με την δική του παλαιά αγαπημένη φράση «δημιουργική ασάφεια». Με επικέντρωση στην ασάφεια. Όπως όλη η «πολιτική»  του.

Όσο για τον κ.Βελόπουλο, οφείλω να πω ότι ήταν καλύτερος άλλων παρουσιών του. Ναι μεν είπε τα γνωστά, αλλά έκανε και κάποιες προτάσεις, έστω και γενικές και πρόχειρες.
 
Θα πει κανείς ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι πολύ καλό για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ. Παίζει μόνος του.
 
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Όταν «παίζεις» χωρίς, ουσιαστικά, αντίπαλο, κινδυνεύεις να χάσεις την ορμή και την δυναμική σου. Την δημιουργικότητα σου. Κινδυνεύεις να πιστέψεις ότι είσαι ανίκητος, ότι όλα τα κάνεις καλά και πως εν πάση περιπτώσει «δεν απειλείσαι από κανέναν».
 
Και εκεί αρχίζουν τα λάθη.
 
Και αυτό είναι ότι το χειρότερο για σένα και (αν είσαι κυβέρνηση), και για την χώρα.
 
Ίσως λοιπόν ο Κ. Μητσοτάκης, αν το σκεφτούμε καλυτέρα να μην είναι και τόσο τυχερός.
 
Γιατί μάλλον έχει δίκιο ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, που σε πρόσφατο άρθρο του στα « ΝΕΑ» έγραφε -κάνοντας κριτική στην αντιπολίτευση και κυρίως στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, ότι: 
«Η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται. Αλλά χρέος της είναι επίσης, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης... Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται. Αλλά η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση».
 
Και είναι σαφές ότι δεν είναι μόνον η κοινή γνώμη που δεν χρειάζεται άρνηση, αλλά και η κυβέρνηση δεν «εξυπηρετείται», από την άρνηση.
 
Έστω κι αν έτσι δείχνει με την πρώτη, επιπόλαιη, ματιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo