Oruc Reis - υπερπτήσεις: Μπαράζ τουρκικών επιθετικών κινήσεων με ιδιαίτερους «συμβολισμούς»

Θανάσης Αργυράκης 11-11-2020 17:34 Τελευταία ενημέρωση: 11-11-2020 17:36
Oruc Reis - υπερπτήσεις: Μπαράζ τουρκικών επιθετικών κινήσεων με ιδιαίτερους «συμβολισμούς»
Τόσο οι σημερινές ενέργειες, όσο και οι συνεχείς τους τελευταίους μήνες οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν αποσκοπεί σε διάλογο ισότιμων κρατών, αλλά θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους τουρκικούς όρους

Την ώρα που συναντιόνταν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο μέγαρο Μαξίμου, σε μια «συμβολική» κίνησή της, η Τουρκία έσπευσε να ανακοινώσει τη νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος της, Oruc Reis.

Μητσοτάκης για τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: «Θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας»

Λίγες ώρες αργότερα, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες. Μια ακόμη «συμβολική» κίνηση, δεδομένου ότι πετούσαν σε πάρα πολύ μεγάλα ύψη, μόνο και μόνο για να καταγραφεί η παραβίαση στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας και στις οθόνες του ΝΑΤΟ.

Συνέχεια προκλήσεων: Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Τούρκοι πιλότοι πετούν σε ιδιαίτερα μεγάλα ύψη στην προσπάθειά τους τόσο να αποφύγουν την ελληνική αντιαεροπορική άμυνα. Συνηθως, επίσης, αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά.

Οι νέες επιθετικές τουρκικές κινήσεις έρχονται την ώρα που:

1. Βρίσκεται στην Αθήνα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος δηλώνει ότι η Αίγυπτος στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση ή προκλητική ενέργεια.

Ο αιγυπτιακός Τύπος για την επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα 

2. Μια ημέρα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανιζόταν, δήθεν, ως υπέρμαχος του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «απειλούσε» ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, δε, ζητούσε από την Ελλάδα «συνεκμετάλλευση».

Τόσο οι σημερινές ενέργειες, όσο και οι συνεχείς τους τελευταίους μήνες οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν αποσκοπεί σε διάλογο ισότιμων κρατών, αλλά θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους τουρκικούς όρους.

Τσαβούσογλου: Όχι Ομοσπονδία, αλλά δύο κράτη στην Κύπρο - Για όλα φταίνε Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία

3. Η έκθεση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ προκαλεί έντονα ερωτηματικά σχετικά με τη στάση του «Πόντιου Πιλάτου» που ακολουθούν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νίπτει τας χείρας του για τις τουρκικές προκλήσεις 

4. Συνεχίζει η Τουρκία να «μαρκάρει» τις θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες εδώ και καιρό, παντελώς αυθαίρετα χαρακτηρίζει «τουρκικές», καις τις ... διεκδικεί.

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων με επαναλαμβανόμενες Navtex (χάρτες) 

5.Εχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 του Δεκεμβρίου η νέα Σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπου, κατά τις δηλώσεις των αρμοδίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Η τελευταία Navtex της Τουρκίας λήγει στις 23 Νοεμβρίου και μένει να διαπιστωθεί εάν θα ανανεωθεί ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου.

Να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα η Γαλλία επιμένει σε σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα εάν η Αγκυρα δεν αλλάξει τακτική έως τη Σύνοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, θα προτείνει από κυρώσεις έως το μπλοκάρισμα των διαδικασιών για νέα συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo