Η Πρώτη Κυρία και το «ραντεβού» της με την ιστορία

Δήμητρα Ψαχούλια 10-11-2020 11:30
Η Πρώτη Κυρία και το «ραντεβού» της με την ιστορία
Τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας και ο τελικός κριτής

Η πρώτη κυρία της Αμερικής, αν και δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός και προσδιορισμός του ρόλου της και ένα καθορισμένο και αυστηρό «job description», προσθέτει, αφαιρεί, λειαίνει, εντείνει, διαφοροποιεί και είναι πάντα κομμάτι του γενικού αφηγήματος του πιο ισχυρού άντρα της γης. Του πλανητάρχη.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες και έχουν γίνει άπειρες αναλύσεις για την επιρροή της πρώτης κυρίας, το ρόλο που διαδραματίζει και το πώς επηρεάζει την εκάστοτε Προεδρία, με κάποιες να ανεβαίνουν σε ένα αιώνιο βάθρο του συλλογικού υποσυνειδήτου και της ιστορίας και με άλλες να περνούν τελείως απαρατήρητες μη κερδίζοντας τις εντυπώσεις, τη δημοφιλία και την αγάπη του κόσμου.

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν λαμπρές περιπτώσεις γυναικών, που διαμόρφωσαν καινούργιες τάσεις, είδαν και πήγαν μπροστά από την εποχή τους, ενίσχυσαν και ενδυνάμωσαν το συμβολικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας και κατάφεραν να εμπνεύσουν και να συνδεθούν με σπουδαίες πρωτοβουλίες μετασχηματίζοντας ήδη διαμορφωμένες απόψεις και στερεότυπα.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν η Bird Johnson, η Eleanor Roosevelt και η Betty Ford, οι οποίες με την ξεχωριστή τους προσωπικότητα, σε πολύ δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους, υπερέβησαν το στενό ρόλο της συζύγου του Προέδρου, δίνοντάς του σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις αφήνοντας ισχυρό το στίγμα τους και το αποτύπωμά τους.

Τίποτα όμως δεν είναι το ίδιο από τότε που η Lady Bird Johnson εμφανίστηκε μόνη και μίλησε μπροστά σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του συζύγου της, καθιστώντας της ως την Πρώτη Κυρία που εκμοντέρνισε το θεσμό.

Οι αγώνες για τη θέση και το ρόλο των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων επέφεραν καρπούς -όχι γρήγορα, όχι καθολικά και όχι αναίμακτα- και σπουδαίες αλλαγές στην επικρατούσα αντίληψη για τις γυναίκες και τη θέση τους στην κοινωνία, φέρνοντας όλο και περισσότερο στο προσκήνιο τις πρώτες κυρίες της χώρας.

Η ανάγκη του κοινού για ενημέρωση και για όλο και περισσότερες πληροφορίες για την Πρώτη Κυρία μεγάλωνε όσο μεγάλωνε και η πρόσβασή τους στην πληροφορία. Η νέα εποχή της εικόνας, της φωτογραφίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, «έφερνε» τις συζύγους των Προέδρων εύκολα μέσα στο κάθε σπίτι και στην κάθε τηλεόραση. Η δίψα του κοινού για ενημέρωση αυξανόταν και ταυτόχρονα και η κριτική. Όλα άλλαξαν και αλλάζουν, εκτός από την ανάγκη των πολιτών να συνδέονται με τους πολιτικούς τους ηγέτες και με τις ιδέες που πρεσβεύουν.

Οι ραγδαίες αλλαγές έδωσαν στα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας την πρωτοκαθεδρία, καθιστώντας τα όχημα για περισσότερη διάδοση πληροφοριών, απόψεων και πολιτικών, αλλά και μέσα διαμόρφωσης εικόνας και άσκησης κριτικής. 

Είναι αυτά τα εργαλεία που μας επέτρεψαν να δούμε το μελαγχολικό χαμόγελο της Melania Trump, όταν ο Donald Trump ορκιζόταν ο 45ος Πρόεδρος της Αμερικής, ήταν αυτά τα εργαλεία που αποτύπωσαν την ωραία εικόνα χωρίς ψυχή και χωρίς ταύτιση με μια ιδέα, με μια σημαντική πρωτοβουλία ή μια σπουδαία δράση. Ήταν αυτά τα εργαλεία που ενώ δεν μπορούσαν με τίποτα να κρύψουν το απαράμιλλο στυλ και την ακαταμάχητη γοητεία της ωραίας Melania, μας εμφάνιζαν ταυτόχρονα τη θαμπή, σκυθρωπή και αποτραβηγμένη εικόνα. Ήταν αυτά τα εργαλεία που αποτύπωσαν παράλληλα με το πρόσωπο το προσωπείο. Το λαμπερό και το φανταχτερό με την ένδεια. Την «πρώτη σειρά» με το αθόρυβο και το σιωπηλό. 

Αποκαλύφθηκαν όλα και με όλους τους τρόπους. Το αποτύπωμα; Απλή εκτέλεση των καθηκόντων. No added value που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Δεν πρόσθεσε. Δεν αφαίρεσε. Δεν ταυτίστηκε. Δεν ενέπνευσε. 

Ευτυχώς -για την ώρα- είναι ακριβώς τα ίδια εργαλεία που μας αποκάλυψαν την ωριμότητα αλλά και τη φρεσκάδα της ψυχής, τη ζωντάνια και τη διάθεση ειλικρινούς συμμετοχής και είναι αυτά που μας έδειξαν τι σημαίνει να δίνεις προστιθέμενη αξία σε ένα παραδοσιακό και μετριοπαθές αφήγημα και που φρόντισαν να μας αποκαλύψουν την αληθινή αγάπη και πίστη σε έναν άνθρωπο, την ικανότητα να στέκεσαι δίπλα σε κάποιον όταν είναι στο σκοτάδι. 

Είναι αυτά τα εργαλεία που μας κάνουν να θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την επερχόμενη Πρώτη Κυρία: τη Jill Biden

Το αποτύπωμα μέχρι στιγμής στέρεο και θετικό. Το ίδιο και το αφήγημά της. 

Μένει να τα δούμε και να τα «ζυγίσουμε» στο τέλος της θητείας της.

Είναι σαφώς χρήσιμα όλα αυτά τα σύγχρονα εργαλεία, αλλά ο τελικός κριτής είναι η ιστορία, η οποία έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να καταγράφει τα γεγονότα, τις νίκες και τις ήττες. Έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να κοιτά πέρα και πάνω από την εικόνα και τις πρόσκαιρες αναλύσεις. Έχει το μοναδικό τρόπο να συνδέει το παρελθόν, με το σήμερα και μοναδικό τρόπο να μας διδάσκει συνεχώς.  

 Είναι αυτή που στο τέλος αποτιμά το «ραντεβού» της με την Πρώτη Κυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo