Στα δικαστήριο οι ελληνορθόδοξοι της Τουρκίας κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Θανάσης Αργυράκης 09-11-2020 23:06
Στα δικαστήριο οι ελληνορθόδοξοι της Τουρκίας κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Στον φάκελο της προσφυγής αναφέρεται ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και του ΟΗΕ

Στην τουρκική Δικαιοσύνη προσέφυγε πρωτοβουλία "ορθοδόξων τουρκικής υπηκοότητας" για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, από μουσείο σε τζαμί.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, "μια ομάδα ορθοδόξων τουρκικής υπηκοότητας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την άρση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος".

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, απαρτίζεται από "Τούρκους πολίτες που είναι μέλη της ελληνορθόδοξης μειονότητας".

Στον φάκελο της προσφυγής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και του ΟΗΕ, και ότι, λόγω της "καταπάτησης των δικαιωμάτων της ελληνορθόδοξης μειονότητας που ζει στην Τουρκία, αιτούμαστε την άρση της προεδρικής απόφασης".

Πολιτιστικό κέντρο η Αγία Τριάδα στο Αϊβαλί

Στο μεταξύ, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο Αϊβαλί, από στέκι ναρκωμανών που ήταν, σώθηκε, όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, αφού, μετά από συντήρηση, έγινε Πολιτιστικό κέντρο.

Η εκκλησία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είχε χρησιμοποιηθεί για ένα διάστημα ως τζαμί. Τα τελευταία χρόνια είχε ερειπωθεί.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι ότι ενώ είχε παραχωρηθεί στην αρμοδιότητα του Δήμου, χρειάστηκαν 16 ολόκληρα χρόνια για να αποφασιστεί και να γίνει η συντήρησή της.

 

Οι "ορθόδοξοι Ρωμιοί" που ζούσαν στο Αϊβαλί και αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού τον 19ο αιώνα, είχαν χτίσει τουλάχιστον 50 εκκλησίες και μοναστήρια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo